300

Lozni Kalem - Crne Vinske Sorte

Lozni Kalem - Crne Vinske Sorte

Lozni Kalem - Crne Vinske Sorte

Tamjanika-Crna-vocedelux
Crna Tamjanika

Sadnice Vinove Loze Sorte Crna Tamjanika - Vreme zrenja: Krajem Oktobra

Detaljnije
crni-burgundac-pinot-crni-vocedelux
Crni Burgundac

Sadnice Vinove Loze Sorte Crni Burgundac - Vreme zrenja: Početak Septembra

Detaljnije
frankovka-vocedelux
Frankovka

Sadnice Vinove Loze Sorte Frankovka - Vreme zrenja: krajem Jula - Krajem Septembra

Detaljnije
kaberne-sovinjon-grozde-vocedelux
Kaberne Sovinjon

Sadnice Vinove Loze Sorte Kaberne Sovinjon - Vreme zrenja: Krajem Septembra

Detaljnije
Merlot_vinograd-vocedelux
Merlot

Sadnice Vinove Loze Sorte Merlot - Vreme zrenja: Krajem Septembra meseca

Detaljnije
grozdje-Prokupac-vocedelux
Prokupac

Sadnice Vinove Loze Sorte Prokupac (Rskavac) - Vreme zrenja: Oktobar mesec

Detaljnije
vranac-sorta-01
Vranac

Sadnice Vinove Loze Sorte Vranac - Vreme zrenja: Krajem Septembra meseca

Detaljnije
game-bojadiser
Game Bojadiser

Sadnice Vinove Loze Sorte Game Bojadiser - Vreme zrenja: Početkom Avgusta

Detaljnije
kaberne-frank
Kaberne Fran

Sadnice Vinove Loze Sorte Kaberne Fran - Vreme zrenja: Krajem Avgusta

Detaljnije
kadarka
Kadarka

Sadnice Vinove Loze Sorte Kadarka - Vreme zrenja: Početkom Septembra

Detaljnije
Marselan
Marselan

Sadnice Vinove Loze Sorte Marselan - Vreme zrenja: Sredinom Septembra

Detaljnije
probus
Probus

Sadnice Vinove Loze Sorte Probus - Vreme zrenja: Oktobar

Detaljnije
syrah
Šira

Sadnice Vinove Loze Sorte Šira - Vreme zrenja: Krajem Avgusta

Detaljnije
zupski-bojadiser
Župski Bojadiser

Župski Bojadiser - Vreme zrenja: Sredina Septembra

Detaljnije

Vinske sorte vinove loze beloga grožđa gaje se na peskovitim zemljištima, a teža zemljišta su povoljnija za crne vinske sorte , crvenica takođe utiču na obojenost crnih vinskih sorti kalema.

Kvalitet vina zavisi od kvalitetnih sadnica vinove loze kao i kvalitetom tehnološkog postupka prerade grožđa. Vreme berbe je od izuzetnog značaja za kvalitet budućeg vina.

Grožđe se bere u stanju tehnološke zrelosti jer tada ima najbolji hemijski sastav, a prvenstveno se misli na sadržaj šećera od kojeg zavisi količina alkohola u budućem vinu. Vinske sorte u svom grožđu sadrže i organske kiseline koje belim vinima daju pitkost i svežinu. Bela vina sa malo kiselina se karakterišu kao bljutava i lakše se kvare. Idealni vremenski uslovi za berbu su suvo vreme s temperaturom od 20 – 25 °C. Pri berbi vinskih sorti treba odvojiti bele od crnih sorti.

Čovek je pre više hiljada godina otkrio slatke, ukusne plodove vinove loze, a zatim i opojnu moć prevrelog soka od grožđa. Od tada je vinova loza postala nezamenljiva u bilo kom pogledu. Grožđe se koristi u svežem stanju, prerađena u vino ili destilate, za sušenje i za sokove.

Grožđe ima izuzetno veliku hranljivu vrednost i veliki broj sastojaka koji su izuzetno važni za ljudski organizam. U zavisnosti od sorte grožđe sadrži 12-30% šećera koji su uglavnom u obliku lako usvojivih heksoza – fruktoza i glukoza. Poređenja radi energetska vrednost 1kg grožđa je jednaka energetskoj vrednosti, 1,2 kg krompira, 1,1 kg mleka ili 0,5 kg mesa. Što se tiče mineralnog kompleksa grožđe je bogato sa K, Ca, Na, Mg, P, S, Fe, Cu, Mn, Al, B, J i još mnogim drugim elementima.

Od grožđa se proizvodi vino i destilat od koga se između ostalog pravi i konjak. Benefiti vina na ljudski organizam su poznati od davnina. Crno vino je bogato proantocijanidolima koji su izuzetno moćni antioksidanti i pomažu u uklanjanju slobodnih radikala iz organizma, racionalisanju organizma sa vitaminom C, imaju antibakterijsko i antivirusno dejstvo, šteti srce od infarkta, usporavaju starenje ćelije.

Razmak sadnje loznih kalemova je 2,7 – 3m x 0,8 – 1,2 u redu. Povećanje gustine sadnje omogućuje da se na hektaru nalazi veći broj čokota, koji će nositi manji rod i time davati kvalitetnije grožđe, tj. grožđe sa većim sadržajem šećera i kompleksa mineralnih materija i kiselina. Vina dobijena iz ovakvog grožđa su puno kvalitetnija i imaju veći procenat ekstrakta.