Cena: 199,99 rsd po sadnici.
- Sadnice vinove loze – kaberne sovinjon, maloprodajna cena.
- Isporuka sadnica na teritoriji cele Srbije.
- Za veće količine pozovite za dogovor oko cene i transporta.
- Za veće količine postoji dogovor oko uslužne sadnje
Za poručivanje telefonom pozovite: 063/821-24-12 Aleksandar
Vinova loza Kaberne Sovinjon spada u veoma stare sorte vinove loze, koja najverovatnije vodi poreklo iz oblasti Bordoa, tačnije iz gradića San Emilion. Poznat je i pod imenima: Carment, Cabonet, Gros cabernet, Petit fer i Veron. Čest je pratilac Kaberne sovinjona, ali za razliku od njega Kaberne fran sazreva nedelju dana pre i samim tim je pogodniji za uzgoj u nešto hladnijim oblastima.
Ova sorta ima jak čokot, a lastari su debeli, spljošteni, a kada se okale dobijaju boju lešnika. Grozd je srednje veličine, konusnog oblika, srednje zbijen i dobro se oprašuje. Bobice su srednje veličine, tamno-plave boje, sa tankom kožicom, prekrivene sa dosta pepeljka. Grožđe sazrev na kraju III epohe. Kaberne sfran daje prinos od 9 do 14 tona po hektaru. Može da nakupi od 20 do 22% šećera sa 6 do 9 grama ukupnih kiselina po litru grožđanog soka.
Vino napravljeno od ove sorte je veoma kvalitetno i koristi se kako za pravljenje sortnih vina, tako i za kupažiranje sa Kaberne sovinjonom.
Opis
Sadnice vinove loze, vinske bele sorte ” Sovinjon” je poreklom iz Francuske, tačnije okolina Bordoa. Grozd je sitan, 70-110 g – cilindričan i zbijen, a bobice okrugle s debelom pokožicom žuto-zelene boje koja na prisojnoj strani prelazi u ćilibarnu. Na pokožici ima dosta tačkica, dok su pupak i pepeljak srednje izraženi. Rodnost nije velika. Sovinjon je sorta za lagano sveže belo vino. Mešavina grožđa sorte sovinjon sa semijonom daje velika (i vrlo skupa) desertna vina. Sinonim za sovinjon je muskatni silvanac. Potiče iz Bordoa. Raširio se svuda po Evropi i Americi. Po popularnosti, drugo je belo vino na svetu, odmah iza šardonea, prvenstveno zbog dobrog slaganja s raznim jelima. Kako su šećeri i kiseline u grožđu visoki, često u vinu ima neprevrelog šećera. Količina jabučne kiseline je visoka. Vina su vrlo različita, prvenstveno usled različitih vinogradarskih i vinarskih postupaka. Desertna vina su često tipa botritis. Sovinjon iz hladnijih regija ima aromu trave, zove i grejpfruta, uz minerale, a onaj iz toplijih krajeva dobija arome slatkog tropskog voća. Potencijal starenja je nizak. Dobre berbe daju visoku količinu alkohola i punoću. Podloga na kojoj se kalemi Sovinjon je Kober 5BB.