Šardone


Cena: 199,99 rsd po sadnici.

  • Sadnice vinove loze – šardone, maloprodajna cena.
  • Isporuka sadnica na teritoriji cele Srbije.
  • Za veće količine pozovite za dogovor oko cene i transporta.
  • Za veće količine postoji dogovor oko uslužne sadnje

Za poručivanje telefonom pozovite: 063/821-24-12 Aleksandar

Sadnice vinove loze, vinske sorte ”Šardone”je poreklom iz Francuske. Daje jaka, harmonična vina sa specifičnim bukeom.Veoma je cenjen na svetskom tržištu. Kod nas je veoma zastupljena sorta u poslednje vreme. Grozd srednji, širok sa jednim istaknutim krilom (Sugrozdom), dosta zbiven. Zrno srednje zutozelene boje. Kožica srednje čvrsta. Meso sočno, slatko, odličnog ukusa sa istaknutom aromom sorte. Bujna je sorta vegetacija krece vrlo rano pa treba izbegavati terene izlozene kasnim prolecnim mrazevima. Aroma je istančana, delikatna.Miriše na jabuke, limun, breskve ili neko tropsko voće. Veoma pitko vino, punog, zaokruženog ukusa i sa lepim kiselinama, kao i izvesnom dozom voćne slasti. Idealni pratilac uz ribu i razna bela mesa. Vreme sazrevanja je sredinom avgusta meseca. Podloga na kojoj se kalemi Sardone je Kober 5BB.

Nema na zalihama

Opis

Vinova loza sorta Šardone  

Srednje pozna je sorta koja sazreva u drugoj epohi i spada u slabo do srednje prinosne sorte sa prinosom 6-10 t/ha koji zavisi koliko od klonova toliko i od primenjenih agro i pomotehničkih mera. Čokot je umereno bujan na kome se nalaze lastari koji su srednje tanki sa kratkim internodijama.

Ovoj sorti odgovara mešovita rezidba na 8-10 okaca, jednoguba i sadnja da bude na manjem rastojanju (čokot od čokota na 50-60 cm) Grozd je može se reći mali, uglavnom cilidričan i srednje zbijen sa malom i sočnom bobicom žuto beličaste boje. Najbolje rezultate daje na toplim, ratresitim, krečnim i umereno plodnim zemljištima. List je trodelan ili petodelan sa zelenom peteljkom i slabije maljav na naličiju. Otpornost prema pepelnici joj je slaba ali je srednje otporna na plamenjaču i botritis i odlična prema niskim temperaturama gde okca izdrže i do -25 stepeni.

Šardone daje širu sa preko 20% šećera (suvarci i oko 35%) koja je jako prijatnog mirisa i ukusa. Od nje se dobijaju harmonična, osvežavajuća vina sa lepom aromom, muskatnog i čistog sortnog ukusa. Može da se koristi i za proizvodnju penušavih vina kao što je šampanjac sa umerenim procentom alkohola. Sve u svemu hvala joj što postoji kao sorta.