300

Lozni Kalem - Hibridne Sorte

Lozni Kalem - Hibridne Sorte

Lozni Kalem - Hibridne Sorte

blek-medzik-stona-sorta-vocedelux
Blek Medžik

Sadnice Vinove Loze Sorte Blek Medžik - Vreme zrenja: Sredinom Avgusta

Detaljnije
vinova-loza-stone-sorte-vinove-loze-lasta-vocedelux
Lasta

Sadnice Vinove Loze Sorte Lasta - Vreme zrenja: krajem Avgusta meseca

Detaljnije
sadnica-michelle-paglieri-vocedelux
Mišel

Sadnice Vinove Loze Sorte Mišel - Vreme zrenja: krajem Avgusta meseca

Detaljnije
moldavija-vocedelux
Moldavija

Sadnice Vinove Loze Moldavija - Vreme zrenja: Druga polovina Septembra

Detaljnije
Strasenski-vocedelux
Strašenski

Sadnice Vinove Loze Sorte Strašenski - Vreme zrenja: Septembar mesec

Detaljnije
karmen
Karmen

Sadnice Vinove Loze Sorte Karmen - Vreme zrenja: Polovina Avgusta

Detaljnije
Ljana
Ljana

Sadnice Vinove Loze Sorte Ljana- Vreme zrenja: Krajem Avgusta

Detaljnije
loza-odeski-biser-ruski
Odeski Biser

Odeski Biser - Vreme zrenja: Početkom Septembra

Detaljnije
loza-odeski-drenkad-ruski
Valandovski Drenak

Valandovski Drenak - Vreme zrenja: Početkom Oktobra

Detaljnije
matilda
Matilda

Matilda- Vreme zrenja: Početkom Avgusta

Detaljnije
medijana
Medijana

Medijana- Vreme zrenja: Krajem Septmebra

Detaljnije

Čovek je pre više hiljada godina otkrio slatke, ukusne plodove vinove loze, a zatim i opojnu moć prevrelog soka od grožđa. Od tada je vinova loza postala nezamenljiva u bilo kom pogledu. Grožđe se koristi u svežem stanju, prerađena u vino ili destilate, za sušenje i za sokove.

Grožđe ima izuzetno veliku hranljivu vrednost i veliki broj sastojaka koji su izuzetno važni za ljudski organizam. U zavisnosti od sorte grožđe sadrži 12-30% šećera koji su uglavnom u obliku lako usvojivih heksoza – fruktoza i glukoza. Poređenja radi energetska vrednost 1kg grožđa je jednaka energetskoj vrednosti, 1,2 kg krompira, 1,1 kg mleka ili 0,5 kg mesa. Što se tiče mineralnog kompleksa grožđe je bogato sa K, Ca, Na, Mg, P, S, Fe, Cu, Mn, Al, B, J i još mnogim drugim elementima.

Od grožđa se proizvodi vino i destilat od koga se između ostalog pravi i konjak. Benefiti vina na ljudski organizam su poznati od davnina. Crno vino je bogato proantocijanidolima koji su izuzetno moćni antioksidanti i pomažu u uklanjanju slobodnih radikala iz organizma, racionalisanju organizma sa vitaminom C, imaju antibakterijsko i antivirusno dejstvo, šteti srce od infarkta, usporavaju starenje ćelije.

Razmak sadnje loznih kalemova je 2,7 – 3m x 0,8 – 1,2 u redu. Povećanje gustine sadnje omogućuje da se na hektaru nalazi veći broj čokota, koji će nositi manji rod i time davati kvalitetnije grožđe, tj. grožđe sa većim sadržajem šećera i kompleksa mineralnih materija i kiselina. Vina dobijena iz ovakvog grožđa su puno kvalitetnija i imaju veći procenat ekstrakta.