Rasadnik Voće Delux

063/821-24-12
300

Lozni Kalem - Stone Sorte

Lozni Kalem - Stone Sorte

Lozni Kalem - Stone Sorte

afus-ali-vocedelux
Afus Ali

Sadnice Vinove Loze Sorte Afus Ali - Vreme zrenja: Krajem Septembra

Detaljnije
beogradska-rana-vocedelux
Beogradska Rana

Sadnice Vinove Loze Sorte Beogradska Rana - Vreme zrenja: sredinom Jula

Detaljnije
demir-kapija-vocedelux
Demir Kapija

Sadnice Loze Demir Kapija - Vreme zrenja: krajem Jula - Početak Avgusta

Detaljnije
vinova-loza-stone-sorte-julski-muskat-vocedelux
Julski Muskat

Sadnice Vinove Loze Sorte Julski Muskat - Vreme zrenja: Krajem Avgusta

Detaljnije
sadnice-lozni-kalem-stone-kardinal-vocedelux
Kardinal

Sadnice Vinove Loze Sorte Kardinal - Vreme zrenja: Početak Avgusta meseca

Detaljnije
Muskat-hamburg-vocedelux
Muskat Hamburg

Sadnice Loze Sorte Muskat Hamburg - Vreme zrenja: Krajem Septembra

Detaljnije
muskat-italija-vocedelux
Muskat Italija

Sadnice Loze Sorte Muskat Italija - Vreme zrenja: Početkom Oktobra

Detaljnije
ribijer-vocedelux
Ribijer

Sadnice Vinove Loze Sorte Ribijer - Vreme zrenja: Početkom Oktobra

Detaljnije
viktorija-vocedelux
Viktorija

Sadnice Vinove Loze Sorte Viktorija - Vreme zrenja: Sredinom Avgusta

Detaljnije
grocanka
Gročanka

Sadnice Vinove Loze Sorte Gročanka - Vreme zrenja: Krajem Jula

Detaljnije
kraljica-vinograda
Kraljica Vinograda

Kraljica Vinograda - Vreme zrenja: Početkom Avgusta

Detaljnije
prima
Prima

Prima - Vreme zrenja: Krajem Jula meseca

Detaljnije
prodaja-sadnica-lozni-kalem-rubel
Rubel

Rubel - Vreme zrenja: Krajem Oktobra meseca

Detaljnije

Stone sorte vinove loze koriste se za konzumiranje u svežem stanju ili prerađeni sušenjem, konzerviranjem i sl. Neke od sorti mogu se koristiti i za pravljenje vina.

Sorte ovih loznih kalemova imaju puno manje šećera nego vinske, krupnije bobice i imaju više pulpe. Takođe zahtevaju i drugačiju tehnologiju gajenja i nege i više ručnog rada. Potrebno je voditi računa o izboru optimalnog roka berbe, jer nezrelo stono grožđe sadrži manje šećera, kiselo je, neprijatnog ukusa, slabog mirisa i lošeg izgleda.

Stone sorte u prezrelom stanju brzo gube ukus i miris, a pojedine sorte dobijaju i neprijatnu aromu. Težina grozda je različita. Uzrok tome su razni činioci – cvetanje, opterećenost čokota rodom, vremenske prilike itd

Čovek je pre više hiljada godina otkrio slatke, ukusne plodove vinove loze, a zatim i opojnu moć prevrelog soka od grožđa. Od tada je vinova loza postala nezamenljiva u bilo kom pogledu. Grožđe se koristi u svežem stanju, prerađena u vino ili destilate, za sušenje i za sokove.

Grožđe ima izuzetno veliku hranljivu vrednost i veliki broj sastojaka koji su izuzetno važni za ljudski organizam. U zavisnosti od sorte grožđe sadrži 12-30% šećera koji su uglavnom u obliku lako usvojivih heksoza – fruktoza i glukoza. Poređenja radi energetska vrednost 1kg grožđa je jednaka energetskoj vrednosti, 1,2 kg krompira, 1,1 kg mleka ili 0,5 kg mesa. Što se tiče mineralnog kompleksa grožđe je bogato sa K, Ca, Na, Mg, P, S, Fe, Cu, Mn, Al, B, J i još mnogim drugim elementima.

Od grožđa se proizvodi vino i destilat od koga se između ostalog pravi i konjak. Benefiti vina na ljudski organizam su poznati od davnina. Crno vino je bogato proantocijanidolima koji su izuzetno moćni antioksidanti i pomažu u uklanjanju slobodnih radikala iz organizma, racionalisanju organizma sa vitaminom C, imaju antibakterijsko i antivirusno dejstvo, šteti srce od infarkta, usporavaju starenje ćelije.

Razmak sadnje loznih kalemova je 2,7 – 3m x 0,8 – 1,2 u redu. Povećanje gustine sadnje omogućuje da se na hektaru nalazi veći broj čokota, koji će nositi manji rod i time davati kvalitetnije grožđe, tj. grožđe sa većim sadržajem šećera i kompleksa mineralnih materija i kiselina. Vina dobijena iz ovakvog grožđa su puno kvalitetnija i imaju veći procenat ekstrakta.