nasii-vocedelux

Sadnice Japanske Kruške ( Naši )

Sadnice Japanske Kruške ( Naši )

Sadnice Japanske Kruške ( Naši )

chojuro japanska kruska-vocedelux
Čojuro

Sadnice Japanske Kruške ( Naši ) Sorte Čojuro - Vreme zrenja: Početkom Septembra

Detaljnije
japanska kruska kosui-vocedelux
Kosui

Sadnice Japanske Kruške Sorte Kosui - Vreme zrenja: od sredine Avgusta do početka Septembra

Detaljnije
japanska-kruska-kumoi-vocedelux
Kumoi

Sadnice Japanske Kruške ( Naši ) Sorte Kumoi - Vreme zrenja: krajem Septembra

Detaljnije
japanska kruska sinseiki-vocedelux
Šinseiki

Sadnice Japanske Kruške ( Naši ) Sorte Šinseiki - Vreme zrenja: početkom Septembra

Detaljnije
CVANG-LI
Čvang Li

Sadnice Japanske Kruške ( Naši ) Sorte Čvang Li - Vreme zrenja: sredinom Avgusta

Detaljnije
Nijisseiki
Nijisseiki

Sadnice Japanske Kruške ( Naši ) Sorte Nijisseiki - Vreme zrenja: krajem Avgusta

Detaljnije
PING-ION,
Ping Ion

Sadnice Japanske Kruške ( Naši ) Sorte Ping Ion - Vreme zrenja: početkom Avgusta

Detaljnije
Shinko
Shinko

Sadnice Japanske Kruške ( Naši ) Sorte Shinko - Vreme zrenja: tokom Avgusta meseca

Detaljnije

Naši (Nashi) je nova voćna vrsta, poreklom iz Azije. Njeni plodovi su slični jabukama, boja je smeđkasta do zlatnožuta s izuzetkom japanske vrte našija, koja je žutozelena. Na plodu se nalaze tamne tačkice, a meso je sočno, hrskavo i aromatično. Naši vrlo povoljno deluje na ljudski organizam, jer pospešuje izučivanje vode i smanjuje količinu otrovnih materije u telu, a ublažava i učinak alkohola.

U Kini su poznate kao“Li“ ili „Cha-li“ sorte, a zapadna literatura ih zajedničkim imenom naziva „Nashi“. U Evropi se zainteresovanost za naši pojavilo tek u poslednjih dvadesetak godina jer imaju vrlo ne­običan, za većinu naših potrošača nespecifičan ukus. Nashi kruške su drukčijeg oblika od evropskih sorata, tako da se ustalilo pogrešno mišljenje da su nastale ukrštanjem jabuke i kruške. U stvaranju Nashi krušaka, korištene su autohtone vrste i pod­vrste roda Pyrus. Najbolje sorte su nastale od Pyrus serotine (Pyrus pvrifolia) i Pyrus bretschneideri – obe autohtone kineske, kao i jedan deo od Pyrus callervana. Najveći deo se kalemi na sejanace navedenih autohtonih sorata, a direktno gajenje na dunji nije moguće zbog nezadovoljavajuće kompatibilnosti.

Uslovi gajenja
Naši kruškama pogoduju krajevi s dovoljno toplim letima, pra­vilnim rasporedom padavina tokom cele godine i nešto višom relativ­nom vlagom vazduha (područje mediterana).

U pogledu zemljišta nisu posebno zahtevne i odgovaraju im jednaki tipovi zemljišta kao i evropskim kruškama. Imaju uglavnom bujnija stabla od evropskih sorata s dominacijom vršnog (apikalnog) dela kao i dosta bujnim granama i du­gim izdancima. Većina sorata rod donosi na dvogodišnjem drvetu, ali ima i onih koje rode na jednogodišnjem odnosno trogodišnjem drvetu. Sorte koje rode na starijem drvetu zahtevaju jači rez od onih koje rode na jednogodišnjem.

Cvetaju dosta rano (uglavnom kineske sorte), stoga im prolećni mrazevi mogu naneti veliku štetu. Sve sorte su rodne do vrlo rodne jer se zameće veliki broj plodova, a junskog opadanja plodova gotovo da i nema. Stoga je obavezno proređivanje plodića dva puta godišnje: prvi put u cvetanju, a drugi 6 – 8 nedelja nakon cvetanja. Kožica Nashi krušaka je vrlo osetljiva i lako se oštećuje, stoga do­sta teško podnosi transport. U zavisnosti od o vrsti hladnjače, plodovi se mogu čuvati 2 – 6 meseci.

Kod gajenja stabla potrebno je izdanke saviti, jer imaju vrlo uspravan rast. Plodovi se mogu ubirati i koristiti direktno sa stabla, što je odlika prolećnih sorti, koje su nešto manje postojane od jesenjih, pogodnih za zimsko skladištenje. Plodovi jesenjih sorti skladište se na hladnim i tamnim mestima (podrum) i u hladnjačama. Plodovi nashija najukusniji su kada su ohlađeni.