Rasadnik Voće Delux

063/821-24-12
brusnicaaa-vocedelux

Sadnice Brusnice

Sadnice Brusnice

Sadnice Brusnice

Sadnice Brusnice

brusnica-vocedelux
Brusnica

Sadnice Brusnice - Vreme zrenja: Od sredine Avgusta do kraja Septembra

Detaljnije
evropska-brusnica
Evropska Brusnica

Sadnice Evropske Brusnice - Vreme zrenja: Krajem Avgusta

Detaljnije
pilgrim
Pilgrim

Sadnice Brusnice sorte Pilgrim - Vreme zrenja: Tokom Septembra

Detaljnije
americka-brusnica
Američka Brusnica

Sadnice Američke Brusnice - Vreme zrenja: Od kraja Avgusta do Septembra

Detaljnije

Brusnica (Vaccinium macrocarpon) se vekovima koristi i kao hrana i kao lek. Poreklom je iz Severne Amerike a Indijanci su je koristili za lečenje bolesti mokraćne bešike i bubrega. Rani doseljenici iz Engleske naučili su da koriste bobice i sirove i kuvane za mnoga stanja, uključujući gubitak apetita, stomačne tegobe, krvne smetnje poput anemije i skorbut izazvan dugotrajnim nedostatkom vitamina C.

Brusnica je najpoznatija po sprečavanju infekcija mokraćnih puteva, najčešće izazvanih bakterijama Escherichia coli (E. coli). Istraživanja pokazuju da brusnica može sprečiti da se bakterije pričvršćuju na zidove mokraćnih puteva.

Naučne studije podržavaju upotrebu brusnice ili u kapsulama ili kao sok, za sprečavanje, ali ne i lečenje infekcija mokraćnih puteva.

Opis biljke
Poreklom iz Severne Amerike, brusnica je zimzeleni žbun koja je u bliskom srodstvu sa borovnicom. Žbun brusnice ima uspravne grane sa lišćem ispod a cvetovi podsećaju na glave ždralova (eng. crane) pa otuda englesko ime cranberry. Ružičasti cvetovi procvetaju, a crveno-crni plodovi pojavljuju se tokom juna i jula.

Plod brusnice bogat je antioksidansima, delom iz supstanci zvanih proantocijanidini, koji brusnici daju živu boju. Antioksidanti neutrališu čestice u telu poznate kao slobodni radikali, koji oštećuju DNK i za koje se smatra da doprinose srčanim bolestima, dijabetesu, raku i drugim stanjima.

Brusnice su takođe odličan izvor vitamina C, drugog važnog antioksidansa.

Zrelo voće brusnice je deo koji se koristi kao hrana i lek.