Brusnica


Cena: 599,99 rsd po sadnici.

  • Sadnice brusnice, maloprodajna cena.
  • Isporuka sadnica na teritoriji cele Srbije.
  • Za veće količine pozovite za dogovor oko cene i transporta.
  • Za veće količine postoji dogovor oko uslužne sadnje

Za poručivanje telefonom pozovite: 063/821-24-12 Aleksandar

Brusnica je zimzeleni žbun visine oko 25 cm. Sazreva od sredine avgusta do kraja septembra. Stabljike su tanke, a listovi sitni. Plod čine koralno crvene i kiselkaste bobice, gorkog, aromatičnog ukusa. Brusnica je otporna na hladnoću i mraz. Voli sunčana i suva mesta. Brusnica se uzgaja u područjima sa hladnijom klimom te kod nas uspeva sve do 1 500 m nadmorske visine. Preporučuje se koristiti samo đubriva kisele reakcije, a korisno je upotrebljavati đubriva koja se sporo razgrađuju. Neophodno je svake godine dodati desetak litara treseta ili piljevine oko svake biljke.
Plodovi se beru kada su svetlo crvene ili tamno crvene boje. Ukoliko se uberu rano kada nisu još dobro sazreli, mogu ostati gorke. Ubrane i očišćene brusnice za sveže tržište mogu se čuvati 3-5 nedelja. Prezrele brusnice se ne čuvaju dobro pa ih je potrebno što pre prodati ili preraditi. Brusnice se mogu više meseci čuvati duboko zamrznute.

Nema na zalihama

Opis

Ukusna i osvežavajuća brusnica , po mišljenju zapadnih stručnjaka, predstavlja najzdravije voće u prehrambenom lancu. I tradicionalna medicina joj odaje priznanje jer malo koja biljka ima tako jako antibiotsko dejstvo. Izuzetno je bogata vitaminom C, koji joj daje specifičan, kiselkast ukus. U narodnoj medicini, brusnica se koristi za lečenje urinarnih infekcija. Izuzetno je važna za žene, jer čak 60 procenata dama makar jednom u životu ima taj problem. Infekcije mokraćnih kanala su vrlo uporne, pa se kod trećine pacijentkinja opet jave u godinu dana posle izlečenja. A posebno su im sklone starije osobe, trudnice, žene u menopauzi i postmenopauzi, oboleli od dijabetesa…

Brusnica je prirodni diuretik koji pospešuje izlučivanje mokraće, čime se smanjuje mogućnost širenja infekcija. Oko 200 miliona ljudi širom sveta često pati od urinarnih infekcija, a žene su, zbog anatomskih razlika, ugroženije od muškaraca.

Najpoznatija podela kada je ovo crveno voce u pitanju jeste na americku i evropsku brusnicu. Evropska brusnica je zimzeleni grm visine od 30cm do 60cm, koji voli kiselo zemljište. Njeni plodovi su crvene boje, kiselog i oporog ukusa. Brusnica je bogata antioksidansima, antocijaninima i flavonoidima.

Ova biljka je izvor mnogih hranljivih, lekovitih i zaštitnih sastojaka koji se koriste i u proizvodnju lekova. Brusnica je bogat izvor flavonoida (antocijanina), flavonola i proantocijanida. Pored toga sadrži visok nivo C vitamina, provitamina A (kao beta karotin), B vitamina (B1, B2, B3), kalcijuma, magnezijuma, fosfora, kalijuma, arbutin i vlakna. Plod ove lekovite biljke ima jako antioksidantsko dejstvo, a dokazano je da ima i antikancerogeno dejstvo.

Brusnica se koristi u ishrani kao: svež plod, sušeno voce, džem, sok, sirup, žele, vino ili caj. Proizvodi se i kao lek u obliku sirupa za decu i tabletama za odrasle.

Brusnica je zimzeleni žbun visok oko 25 cm. Plod purpurnocrvene brusnice sadrži organske kiseline, tanin, gvožđe i druge minerale. Sazrevaju od sredine avgusta do kraja septembra. Stabljike su tanke, a listovi sitni i zimzeleni. Cvet je beo ili ružičast, dug 8 mm sa zvonastom krunicom i postavljen na vršcima stabljike u krupnim, visećim grozdićima. Plod čine jarko crvene i kiselkaste bobice, trpkog, aromatičnog ukusa.

Održavanje zasada

Između redova treba kositi i malčirati iglicama bora, kiselim tresetom ili piljevinom. Nakon dve godine potrebno je prorediti grane i ostaviti 4 – 5 novih izdanaka kako bi se biljka obnovila. Stare i suve izdanke orezujemo do mesta nicanja, a one slabo rodne potrebno je orezati na četvrtinu visine žbuna.