Dunja – Vranjska ( dunjac )


Cena: 299,99 rsd po sadnici.

  • Sadnice vranjske dunje, maloprodajna cena.
  • Isporuka sadnica na teritoriji cele Srbije.
  • Za veće količine pozovite za dogovor oko cene i transporta.
  • Za veće količine postoji dogovor oko uslužne sadnje

Za poručivanje telefonom pozovite: 063/821-24-12 Aleksandar

Voćne sadnice dunje, sorte ”Vranjska” je domaćeg porekla. Vranjska dunja poznata je i kao Dunjac. Sazreva u oktobru. Plodovi ove sorte dunje su vrlo krupni 500+g. Pokožica je maljava, zlatnožute boje. Meso ploda je čvrsto, slatko nakiselog ukusa. Sadrži dosta kamenih ćelija i brzo menja boju pa nije baš pogodno za preradu i sokove. Ovo je vrlo rodna i dugovečna sorta, samooplodna. Odličan je oprašivač samobesplodnim i delimično samooplodnim sortama dunje.

Nema na zalihama

Opis

Vranjska dunja je domaća sorta dunje, gaji se u Srbiji i šire. 

Dunjac je verni pratilac leskovačke dunje (dunjac i dunja u narodu sinonim za vranjsku i leskovačku dunju kao mužjak i ženku) od davnina se gaji kod nas.
Dunjac je bujna sorta dunje , raste i do 6m u visinu , ima jako bujno stablo, jak koren, veliku razgranatu krošnju. Letorasi dugi i debeli, na njima veliku tamno zeleni listovi na poleđini maljavi a na licu kožasti i debeli. Cveta srednje, cvetovi po svim granama , cvet beo i veliki. Cveta u isto vreme kad i leskovačka dunja. Dobar je oprašivač za dunju leskovačku. Plod je izrazito krupan od 600g do 1200g, specifično kruškastog oblika, izduženog vrata sa jakom drškom. Boja ploda je žuta sa nijansom zelene. Meso je žuto -crveno, kiselkasto i suvo, prepuno je kamenih ćelija. Plod je nemoguće jesti svež, jedina primena ploda je u rakiji ali i tu ne daje rezultate. Jedina njegova primena je kao oprašivač za leskovačku ili kao osveživač prostora.