300

Lozni Kalem - Bele Vinske Sorte

Lozni Kalem - Bele Vinske Sorte

Lozni Kalem - Bele Vinske Sorte

bela tamjanika-vocedelux
Bela Tamjanika

Sadnice Vinove Loze Sorte Bela Tamjanika - Vreme zrenja: Sredinom Septembra

Detaljnije
italjianski-rizling-grasevina-vocedelux
Italijanski Rizling

Sadnice Vinove Loze Sorte Italijanski Rizling - Vreme zrenja: krajem Septembra

Detaljnije
plovdina-vocedelux
Plovdina

Sadnice Vinove Loze Sorte Plovdina - Vreme zrenja: krajem Jula - Početak Septembra

Detaljnije
rajski-rizling-vocedelux
Rajnski Rizling

Sadnice Vinove Loze Sorte Rajnski Rizling - Vreme zrenja: Krajem Septembra

Detaljnije
chardonnay-vocedelux
Šardone

Sadnice Vinove Loze Sorte Šardone - Vreme zrenja: Sredinom Avgusta

Detaljnije
Smederevka-vocedelux
Smederevka

Smederevka - Vreme zrenja: Početkom Oktobra

Detaljnije
aligote
Aligote

Aligote - Vreme zrenja: Prva polovina Septembra

Detaljnije
backa
Bačka

Bačka - Vreme zrenja: Druga polovina Septembra

Detaljnije
morava
Morava

Morava - Vreme zrenja: Druga polovina Septembra

Detaljnije
PANONIA
Panonija

Panonija - Vreme zrenja: Polovinom Septembra

Detaljnije
petra
Petra

Petra - Vreme zrenja: Polovinom Septembra

Detaljnije
rkaciteli
Rkacitel

Rkacitel - Vreme zrenja: Tokom Oktobra meseca

Detaljnije
sadnice-vinova-loza-muscat-ottonel
Muskat Otonel

Muskat Otonel - Vreme zrenja: Krajem Septembra meseca

Detaljnije
sivi-burgundac
Sivi Burgundac

Sivi Burgundac - Vreme zrenja: Sredina Avgusta meseca

Detaljnije
beli-sovinjon
Beli Sovinjon

Beli Sovinjon - Vreme zrenja: Krajem Avgusta meseca

Detaljnije
sila
Sila

Sila - Vreme zrenja: Početkom Septembra meseca

Detaljnije
traminac-grozd-lep
Traminac

Traminac - Vreme zrenja: Sredinom Septembra meseca

Detaljnije
vinska_sorta_burgundac_beli
Beli Burgundac

Beli Burgundac - Vreme zrenja: Sredinom Avgusta meseca

Detaljnije
vinska-sorta-muscat-a-petit-grain
Muscat a Petit Grain

Muscat a Petit Grain - Vreme zrenja: Početak Avgusta meseca

Detaljnije
zilavka-plod
Žilavka

Žilavka - Vreme zrenja: Krajem Septembra meseca

Detaljnije
zupljanka
Župljanka

Župljanka - Vreme zrenja: Sredinom Septembra meseca

Detaljnije

Vinske sorte vinove loze beloga grožđa gaje se na peskovitim zemljištima, a teža zemljišta su povoljnija za crne vinske sorte , crvenica takođe utiču na obojenost crnih vinskih sorti kalema.

Kvalitet vina zavisi od kvalitetnih sadnica vinove loze kao i kvalitetom tehnološkog postupka prerade grožđa. Vreme berbe je od izuzetnog značaja za kvalitet budućeg vina.

Grožđe se bere u stanju tehnološke zrelosti jer tada ima najbolji hemijski sastav, a prvenstveno se misli na sadržaj šećera od kojeg zavisi količina alkohola u budućem vinu. Vinske sorte u svom grožđu sadrže i organske kiseline koje belim vinima daju pitkost i svežinu. Bela vina sa malo kiselina se karakterišu kao bljutava i lakše se kvare. Idealni vremenski uslovi za berbu su suvo vreme s temperaturom od 20 – 25 °C. Pri berbi vinskih sorti treba odvojiti bele od crnih sorti.

Čovek je pre više hiljada godina otkrio slatke, ukusne plodove vinove loze, a zatim i opojnu moć prevrelog soka od grožđa. Od tada je vinova loza postala nezamenljiva u bilo kom pogledu. Grožđe se koristi u svežem stanju, prerađena u vino ili destilate, za sušenje i za sokove.

Grožđe ima izuzetno veliku hranljivu vrednost i veliki broj sastojaka koji su izuzetno važni za ljudski organizam. U zavisnosti od sorte grožđe sadrži 12-30% šećera koji su uglavnom u obliku lako usvojivih heksoza – fruktoza i glukoza. Poređenja radi energetska vrednost 1kg grožđa je jednaka energetskoj vrednosti, 1,2 kg krompira, 1,1 kg mleka ili 0,5 kg mesa. Što se tiče mineralnog kompleksa grožđe je bogato sa K, Ca, Na, Mg, P, S, Fe, Cu, Mn, Al, B, J i još mnogim drugim elementima.

Od grožđa se proizvodi vino i destilat od koga se između ostalog pravi i konjak. Benefiti vina na ljudski organizam su poznati od davnina. Crno vino je bogato proantocijanidolima koji su izuzetno moćni antioksidanti i pomažu u uklanjanju slobodnih radikala iz organizma, racionalisanju organizma sa vitaminom C, imaju antibakterijsko i antivirusno dejstvo, šteti srce od infarkta, usporavaju starenje ćelije.

Razmak sadnje loznih kalemova je 2,7 – 3m x 0,8 – 1,2 u redu. Povećanje gustine sadnje omogućuje da se na hektaru nalazi veći broj čokota, koji će nositi manji rod i time davati kvalitetnije grožđe, tj. grožđe sa većim sadržajem šećera i kompleksa mineralnih materija i kiselina. Vina dobijena iz ovakvog grožđa su puno kvalitetnija i imaju veći procenat ekstrakta.