Muscat a Petit Grain


Cena: 199,99 rsd po sadnici.

  • Sadnice vinove loze – muscat a petit grain, maloprodajna cena.
  • Isporuka sadnica na teritoriji cele Srbije.
  • Za veće količine pozovite za dogovor oko cene i transporta.
  • Za veće količine postoji dogovor oko uslužne sadnje

Za poručivanje telefonom pozovite: 063/821-24-12 Aleksandar

  • Muscat à petit grain je stara sorta vinove loze koja potiče iz Stare Grčke i širi se širom sveta, uključujući Francusku, Portugal, Španiju, Italiju, Nemačku, Austriju, Australiju, Novi Zeland i mnoge druge zemlje.
  • Sorta ima snažnu lozu koja raste poluuspravno, sa listovima srednje veličine, tamno-zelene gornje površine i glatkim teksturom.
  • Grozdovi su srednje veličine, izduženi i kompaktni, a bobice su srednje veličine, okrugle i postaju neprovidne kad sazru, dobijajući zlatno-žutu boju sa crvenkastim pegama.
  • Muscat à petit grain ima tendenciju da brzo sazri i isušuje se, što doprinosi visokom sadržaju šećera. Sok iz bobica je karakterističan po mošusnom ukusu.
  • Vino proizvedeno od ove sorte često se koristi za mešanje sa drugim sortama i doprinosi svojim jedinstvenim aromama i ukusima, stvarajući raznovrsne stilove vina.
  • Sazreva početkom avgusta.

Nema na zalihama

Opis

Ovu sortu sa mnogo sinonima koja se gaji na čitavom svetu od Australije, Novog Zelanda, preko Južne Afrike, Argentine, Čilea, Kalifornije do skoro svih zemalja Evrope, smatraju za najstariju poznatu sortu, koja izvorno najverovatnije potiče sa prostora Stare Grčke. Rimljani su zaslužni za njeno prenošenje dalje. Tako je verovatno stigla i do prostora današnje Francuske. Njena rasprostranjenost je dovela do toga da je širom sveta znaju kao Muscat Blanc (de Frontignan), Muscat à petits grains ili Muscatel u Francuskoj, u Portugalu kao Muscatel Branco, do Douro itd., u Španiji kao Moscatel Menudo Branco, Bruno itd., u Italiji Moscato Bianco, d’Asti itd. i može biti nazvan Muskat, Muskatel, Muskateller u Nemačkoj i Austriji. U Australiji ga znaju i kao Muscat à petits grains, Brown Muscat ili Frontignac.

Muscat a petit grain ima snažnu lozu, koja raste poluuspravno, sa listovima koji su srednje veličine, tanki , glatki, sa tamno-zelenom gornjom povrsinom i bleđom donjom. Grozdovi su joj srednje veličine, izduženi, cilindrični, kompaktni i ponekad krilasti. Bobice su srednje veličine, najčešće okrugle, providne, ali postaju neprovidne kad sazru i dobiju zlatno-žutu boju sa crvenkastim pegama. Sazru rano i brzo se isuše, ali se često ostavljaju da bi proizveli visoku koncentraciju šećera. Unutrašnjost je čvrsta i vrlo slatka, i sok je karakterističan po mošusnom ukusu. Vino proizvedeno od ove sorte grožđe se često meša sa drugim sortama.