Rkaciteli


Cena: 199,99 rsd po sadnici.

  • Sadnice vinove loze – rkacitel, maloprodajna cena.
  • Isporuka sadnica na teritoriji cele Srbije.
  • Za veće količine pozovite za dogovor oko cene i transporta.
  • Za veće količine postoji dogovor oko uslužne sadnje

Za poručivanje telefonom pozovite: 063/821-24-12 Aleksandar

Rkacitel je sorta belog grožđa s izrazito visokim sadržajem kiselina, pa se najčešće koristi u kupažama, ali u tradiciji makedonskih vina opstaje i kao samostalno vino, izuzetno živahno, poput mladog šardonea, i, naravno, bogatih voćnih aroma,od manga i grejfruta, do breskve i ananasa. Sazreva u oktobru.

Nema na zalihama

Opis

Rkaciteli je stara gruzijska sorta, sa izrazito visokim sadržajem ukupnih kiselina, koja se koristi za proizvodnju belih vina, za kupažu (sa vinima kojima nedostaje kiselina) i za pravljenje vinskih destilata. Sam naziv sorte Rkaciteli u prevodu sa gruzijskog bukvalno znači „crveno stablo“. Koliko je ova sorta vinove loze stara najbolje govori podatak da su u Gruziji pronađene glinene posude sa semenkama, za koje je utvrđeno da pripadaju Rkaciteliju, a koje su datirane u 3000. godinu p.n.e.Najviše se gaji u zemljama Istočne Evrope. Osim u postojbini, u Gruziji, gaji se u Moldaviji, Ukrajini, Rusiji, Bugarskoj, Rumuniji, Azerbejdžanu, Makedonij, ali je zabeleženo da je zasađen i u Australiji, istočnom delu Sjedinjenih Američkih Država i u Kini. Kod nas je introdukovana sedamdesetih godina prošlog veka. Poznati sinonimi za Rkaciteli su: Rkatziteli, Kukura, Topolek, Budasuri i dr.

Čokot Rkacitelija je srednje bujan, a lastari su crvene boje i rastu uspravno. Po ovome je ova sorta prepoznatljiva. Grozd mu je težak oko 200 grama, cilindričnog oblika, nekada i sa krilcem, srednje zbijen. Zrna su srednje krupna, sočna, sa debelom pokožicom. Boja zrana je zelenkasto-žuta, a kad sazre dobijaju srebrnu, a ponekad i ružičastu nijansu. Rkaciteli sazreva na prelazu iz III u IV epohu, dosta kasno. Spada u srednje prinosne sorte i zahteva dugu rezidbu. Što se tiče otpornosti na niske temperature, ova sorta može da izdrži zimske mrazeve do -200C. Jako je osetljiva na plamenjaču, a pretežno otporna na sivu trulež grožđe.

Vino dobijeno od Rkacitelija  je zlatno-žute boje, punog tela, sa bogatim voćnim aromama (po čemu podseća na mladi Šardone), blago sladunjavog mirisa, sa visokim kiselinama, koje su pored toga prijatne.