300

Lozni Kalem - Besemene Sorte

Lozni Kalem - Besemene Sorte

Lozni Kalem - Besemene Sorte

sadnica-beogradska-besemena-voceddelux
Beogradska Besemena

Sadnice Vinove Loze Sorte Beogradska Besemena - Vreme zrenja: Krajem Septembra

Detaljnije
Sultan-Sultaninna-Sultana-vocedelux
Sultanina

Sadnice Vinove Loze Sorte Sultanina - Vreme zrenja: Krajem Septembra meseca

Detaljnije
Nada-–-nova-besemena-sorta-vinove-loze-2-1
Nada

Sadnice Vinove Loze Sorte Nada - Vreme zrenja: Prvom polovinom Avgusta meseca

Detaljnije
sadnica-eva
Eva

Sadnice Vinove Loze Sorte Eva - Vreme zrenja: Drugom polovinom Septembra meseca

Detaljnije
sadnica-helikon
Helikon

Sadnice Vinove Loze Sorte Helikon - Vreme zrenja: Polovinom Septembra meseca

Detaljnije
sadnica-reliance
Relajans

Sadnice Vinove Loze Sorte Relajans - Vreme zrenja: Drugom Polovinom Septembra meseca

Detaljnije
sadnica-superior
Superior

Sadnice Vinove Loze Sorte Venus - Vreme zrenja: Prvom Polovinom Septembra meseca

Detaljnije
sadnica-venus
Venus

Sadnice Vinove Loze Sorte Venus - Vreme zrenja: Polovinom Septembra meseca

Detaljnije

U svetu se sve više favorizuje proizvodnja i potrošnja svežeg grožđa besemenih sorti krupnih bobica iako se besemene sorte uglavnom koriste za proizvodnju suvog grožđa.

Čovek je pre više hiljada godina otkrio slatke, ukusne plodove vinove loze, a zatim i opojnu moć prevrelog soka od grožđa. Od tada je vinova loza postala nezamenljiva u bilo kom pogledu. Grožđe se koristi u svežem stanju, prerađena u vino ili destilate, za sušenje i za sokove.

Grožđe ima izuzetno veliku hranljivu vrednost i veliki broj sastojaka koji su izuzetno važni za ljudski organizam. U zavisnosti od sorte grožđe sadrži 12-30% šećera koji su uglavnom u obliku lako usvojivih heksoza – fruktoza i glukoza. Poređenja radi energetska vrednost 1kg grožđa je jednaka energetskoj vrednosti, 1,2 kg krompira, 1,1 kg mleka ili 0,5 kg mesa. Što se tiče mineralnog kompleksa grožđe je bogato sa K, Ca, Na, Mg, P, S, Fe, Cu, Mn, Al, B, J i još mnogim drugim elementima.

Od grožđa se proizvodi vino i destilat od koga se između ostalog pravi i konjak. Benefiti vina na ljudski organizam su poznati od davnina. Crno vino je bogato proantocijanidolima koji su izuzetno moćni antioksidanti i pomažu u uklanjanju slobodnih radikala iz organizma, racionalisanju organizma sa vitaminom C, imaju antibakterijsko i antivirusno dejstvo, šteti srce od infarkta, usporavaju starenje ćelije.

Razmak sadnje loznih kalemova je 2,7 – 3m x 0,8 – 1,2 u redu. Povećanje gustine sadnje omogućuje da se na hektaru nalazi veći broj čokota, koji će nositi manji rod i time davati kvalitetnije grožđe, tj. grožđe sa većim sadržajem šećera i kompleksa mineralnih materija i kiselina. Vina dobijena iz ovakvog grožđa su puno kvalitetnija i imaju veći procenat ekstrakta.