Američka Brusnica


Cena: 599,99 rsd po sadnici.

  • Sadnice američke brusnice, maloprodajna cena.
  • Isporuka sadnica na teritoriji cele Srbije.
  • Za veće količine pozovite za dogovor oko cene i transporta.
  • Za veće količine postoji dogovor oko uslužne sadnje

Za poručivanje telefonom pozovite: 063/821-24-12 Aleksandar

Američka brusnica je nisko grmasta puzavica iz porodice Vaccinium, koja raste tako što prekriva celu površinu svojim izdancima.

Prirodno poreklo joj je Severna Amerika, međutim to ne znači da ne može da raste u našim krajevima. Uzgaja se u čitavom svetu.

Sazreva od kraja avgusta do septembra.

Nema na zalihama

Opis

Američka brusnica je nisko žbunasta puzavica visine do 20 cm, koja raste tako što prekriva celu površinu svojim izdancima. Listovi su kožasti, jajasti, sajni, naizmenično rasporedjeni na grančicama koje su u osnovi odrvenele dužine 1-2 m. Lišće je tokom leta sjajno i tamnozeleno, a u jesen lišće menjaju boju u crvene nijanse.

Cvetovi su sraslih kruničnih listića ljubičaste boje.

Plodovi su krupni, okrugli, crvene boje, slatko-kiselog ukusa. Za svoje uspevanje traže kiselo (pH 4 do 5), rastresito i dovoljno vlažno zemljište.

Brusnica je prirodni antibiotik bogat vitaminima A i C, kartoenoidima, mineralima i dijetalnim vlaknima. Veoma efikasna u prevenciji i lečenju urinarnih infekcija, deluje na uzročnike čira na želucu, smanjuje rizik od pojave bolesti zuba, karcinoma tj. raka dojke i debelog creva. Od lišća i plodova prave se lekoviti čajevi, a same plodove preradjujemo u sokove, marmelade, džemove, likere, a možemo ih koristiti i sveže, sušene i zamrznute.

Razmak sadnje: 1- 1.5 m x 2.5 m