Borovnica – Džersi ( Jersey )


Cena: 799,99 rsd po sadnici.

  • Sadnice Borovnice – Džersi, maloprodajna cena.
  • Isporuka sadnica na teritoriji cele Srbije.
  • Za veće količine pozovite za dogovor oko cene i transporta.
  • Za veće količine postoji dogovor oko uslužne sadnje

Za poručivanje telefonom pozovite: 063/821-24-12 Aleksandar

Borovnica Jersey – Žbun je jako bujnog i razvedenog rasta. Rodnost vrlo visoka. Bobice kod ove sorte borovnice su srednje krupne, čvrste, slatkasto – kiselkastog ukusa. Koriste se i u industriji i u ishrani jer sadrže bogat kompleks vitamina. Sazreva u avgustu.

Nema na zalihama

Opis

Džersi je jedna od najstarijih sorti borovnice. Ova biljka datira iz 1928. godine, što znači da su baštovani imali dovoljno vremena da cene sve njene prednosti i mane.

Opis sorte

Džersi je visok grm, često dostiže dva metra visine. Širina žbuna može biti do 2,5 m. Biljke imaju vlaknaste i veoma razgranate korene, koji se nalaze plitko. Počinju da rastu u proleće, a rast prestaje u maju. U jesen, kada je žetva već ubrana, koreni biljke ponovo rastu.

Kruna grma je raširena i blago podignuta, grane se odlikuju uspravnom vrstom rasta. Listne ploče imaju sočnu i veoma bogatu zelenu boju, u jesen postaju crvene, dobijajući žutu nijansu. Ovo čini biljku veoma dekorativnom i pomaže u ukrašavanju lokacije.

Cvetovi su kremasto beli i prilično mali. Tokom cvetanja, aroma iz žbunja širi se nekoliko metara, tako da na lokalitetu nema manjka pčela.

Karakteristike voća

Zaobljene bobice Jerseya su srednje veličine. Prečnik jednog ploda je 16 mm. Bobice su prilično guste, obojene u tamnoplave nijanse. Pokožica ima lagani cvet karakterističan za borovnice. Ubrani plodovi mogu se dobro skladištiti pod pravim uslovima. Nema problema sa njihovim transportom.

Kvaliteti ukusa

Džersi je jedna od najukusnijih i najslađih sorti borovnice. Desert bobice, čak i bez prolaska kroz njih, već možete osetiti svetlu aromu voća. U većini slučajeva, žetva je dozvoljena za obradu, stvarajući niz zimske žetve. Ono voće koje je zgužvano ili prezrelo biće divan fil za tortu ili pitu.

Sazrevanje i plodonošenje

Jersey rodi u avgustu jer je srednje kasni usev. Baštovani svake godine uklanjaju bobice iz grmlja.

Prinos

Džersi je prilično produktivna sorta borovnice. Ako mladi grmovi daju relativno malo bobica, onda odrasli mogu dobiti u proseku od 3 do 6 kilograma žetve.

Regioni rasta

Zemlja u kojoj se Jersei borovnica prvi put pojavila bila je Amerika. Tamo je ova biljka veoma rasprostranjena, kao i u Kanadi. Ako govorimo o bližim mestima, onda se borovnice iz Jerseja mogu bez problema uzgajati u bilo kom regionu Ruske Federacije. Takođe se uzgaja u Kazahstanu, Belorusiji.

Uzgoj i briga

Džersi je nezahtevna sorta, tako da čak i početnik letnji stanovnik može da ga uzgaja. Morate saditi biljke koje su dostigle starost od 2-3 godine. Pre sadnje, korenje se potopi u vodu na četvrt sata, bez ove procedure, Jersei će se loše ukorijeniti. Odvojeno, treba reći o donjem sloju rupa za sletanje. Trebalo bi da se sastoji od kiselog treseta, mrtvih listova, detaljne kore, piljevine. Tačka rasta mora biti produbljena, biće dovoljno 5 centimetara.

Zemljište u blizini novozasađenih grmova moraće se često olabaviti. To rade ne posle zalivanja, već ispred njega. Tokom otpuštanja, korov se iščupa iz zemlje. Prvi meseci zalivanja treba da budu veoma obilni – jednom u 3-4 dana.Potrošnja vode će biti oko 5 litara. Tada će ga trebati zalivati ​​jednom u 7 dana, ali odrasli grmovi će zahtevati povećanje doze na 10 litara po biljci.

Uz organsko đubrenje, kultura se mora hraniti veoma pažljivo. Većina sorti borovnice uopšte ne toleriše organsku materiju, ali se ova sorta prema njoj odnosi prilično povoljno. Ali đubriva i dalje treba pravilno odabrati. Bolje je ne uzimati diviz, pileći izmet i slično hranjenje. Biljne infuzije i pepeo biće mnogo korisniji. Međutim, u svakom slučaju, sve se donosi dozirano i po potrebi.

Borovnice dobro reaguju na minerale. Dakle, u proleće, neki baštovani rastvore kašiku amonijum sulfata u kanti vode i zaliju Džersi ovim sastavom. Takva jednostavna prihrana dobro aktivira rast useva. Grmovi koji su već stari 2 godine mogu se hraniti složenim formulacijama dva puta po sezoni.

Biljke se orezuju od druge godine. Postupak se sprovodi u martovskom periodu. Do 6 godina formiraju krunu grma, nakon čega sprovode frizure protiv starenja. Sanitarna rezidba se obično obavlja istovremeno sa rezidbom za oblikovanje.