Borovnica – Brigitta Blue


Cena: 999,99 rsd po sadnici.

  • Sadnice Borovnice – Brigitta Blue, maloprodajna cena.
  • Isporuka sadnica na teritoriji cele Srbije.
  • Za veće količine pozovite za dogovor oko cene i transporta.
  • Za veće količine postoji dogovor oko uslužne sadnje

Za poručivanje telefonom pozovite: 063/821-24-12 Aleksandar

Brigita blue – Orkuglasti žbun koji raste do 1,8 m visine. Plodovi su veliki i vrlo ukusni, izvrsne kvalitete i mogu se dugo skladištiti. Brigitta Blue zahteva vrlo malo pažnje. Zbog svoje duge vegetacije, treba se saditi na lakšim zemljištima i na područjima s blažim zimama. Sazreva od sredine do kraja avgusta.

Nema na zalihama

Opis

Brigitta Blue je jedna od najpopularnijih sorti visokoprinosnih baštenskih borovnica u centralnim i južnim regionima zemlje. Visoki grmovi počinju da donose plodove već 4 godine nakon sadnje, donoseći velike prinose svetlih i ukusnih bobica. Zahvaljujući naporima uzgajivača, borovnice ove sorte savršeno se čuvaju dugo vremena i pogodne su za upotrebu ne samo u svom originalnom obliku, već i kao sirovine za konzerve i džemove.

Opis sorte

Brigitta Blue je visoka sorta kasnog zrenja. Do perioda plodovanja, grm može dostići visinu od 1,8 m. Istovremeno, savršeno koegzistira sa drugim predstavnicima borovnice. Počinje da daje plodove aktivno 4 godine nakon sadnje. Ne zahteva složeno održavanje, ali je osetljiv na sastav tla i lokaciju grmlja na lokaciji.

Karakteristike voća

Grmovi donose plodove u velikim bobicama prečnika 15 mm. U trenutku punog sazrevanja, plodovi dobijaju bogatu svetlo plavu boju.

Kvaliteti ukusa

Bobice imaju svetao, bogat, slatko-kiseli ukus, tipičan za borovnice. Zbog specifičnosti sorti, oni se čuvaju dugo vremena i savršeni su za dugotrajan transport, dok ne gube izgled i ukus.

Sazrevanje i plodonošenje

Sorta je kasno sazrela. Obično sve bobice istovremeno dobijaju karakterističnu nijansu pune zrelosti. U zavisnosti od vremenskih uslova i vremena početka proleća, žetva se može vršiti od sredine do kraja avgusta. U najsevernijim regionima – u ranu jesen.

Prinos

Sorta ima visok prinos, što je čini pogodnom za velike farme. Prosečan prinos od jednog grma po sezoni je 4-6 kilograma bobica. Uz dobar mamac i pravilnu lokaciju na parceli, moguće je dobiti veće cene.

Regioni rasta

Biljka je prilično izdržljiva, tako da može rasti i donositi plodove u skoro svakoj klimi. Međutim, ne preporučuje se za severne regione, jer bobica kasni. U područjima sa kratkim letom, možda jednostavno neće imati vremena da sazri.

Samoplodnost i potreba za oprašivačima

Borovnica Brigitte Blue pripada samooplodnim sortama i ne zahteva dodatne napore za pojavu bobica. Međutim, lokacija grmlja drugih sorti borovnice u blizini, zbog delovanja oprašivača, značajno povećava konačni prinos svakog grma.

Uzgajanje i briga

Brigitta Blue je visoka sorta koja je posebno zahtevna za toplotu i sunce, pa je pre sadnje vredno ocrtati najpogodnije mesto za grmlje. Preporučuje se sadnja biljke u proleće. Tokom letnjeg perioda imaće vremena da se ukoreni i dovoljno ojača da bez problema preživi zimu.

1-2 meseca pre sadnje pripremaju se jame za sadnju prečnika 50 cm i dubine 40 cm, koje se ostavljaju da odstoje. I tek nakon toga grmlje se sadi, posmatrajući sve faze. Samo pravilno zasađene borovnice će moći da daju veliku žetvu već 4 godine.

Biljke zahtevaju posebnu negu tokom cele godine. U određeno vreme sprovode se jednostavne procedure koje je lako savladati, čak i sa malo iskustva u baštovanstvu.

Od 2-4 godine periodično se vrši jesenje obrezivanje kako bi se formirao grm i podmlađivale grane. U toplom periodu potrebno je redovno, ali ne previše intenzivno zalivanje i periodično hranjenje.