Borovnica – Hanin Izbor ( Hannah’s Choice )


Cena: 999,99 rsd po sadnici.

  • Sadnice Borovnice – Hanin Izbor, maloprodajna cena.
  • Isporuka sadnica na teritoriji cele Srbije.
  • Za veće količine pozovite za dogovor oko cene i transporta.
  • Za veće količine postoji dogovor oko uslužne sadnje

Za poručivanje telefonom pozovite: 063/821-24-12 Aleksandar

Plod: 1.4 – 2.3 g, blago-kiselkastog ukusa sa visokim sadržajem šećera, svetloplav, čvrst
Prinos: 3.5 – 6.0 kg / biljci od 4. godine posle sadnje
Zimsko mirovanje: 800 – 1000 hladnih sati (temperature 7°C i niže)
Minimalna temperatura: -25°C
Interval berbe: Tokom Jula meseca
Razmak: u redu 0.9 – 1.2 m; međuredni 2.5 – 3.0 m

Nema na zalihama

Opis

Hanin izbor borovnica je odličan izbor za sadnju u letnjikovcima u južnim geografskim širinama. Nepretenciozna kultura dobro se ukorenjuje u hladnoj klimi, njeni plodovi imaju univerzalnu svrhu, dobro tolerišu transport.

Istorija uzgoja

Sortu su dobili američki uzgajivači u Nju Džersiju 1978. godine. U procesu oplemenjivanja hibrida korišćene su sadnice borovnice Bluecrop, Erliblu, Berkeley.

Opis sorte

Grmovi su visoki, dostižu visinu od 1,6 m. Blago se šire u obliku, sa izdancima prema gore. Plodovi su dugi, srednje gustine. Korenov sistem je vlaknast. Listovi na izdancima su dugi, do 80 mm, duguljasti, zelene boje.

Karakteristike voća

Borovnice ove sorte su velike, blago spljoštene, prečnika oko 25 mm. Težina svake je 2 g, labav grozd može dostići težinu od 400-600 g. Kora bobica je jaka, tamno plava, ima svetao i dobro vidljiv plavičasti cvet. Pulpa je lagana. Plodovi se ne mrve, dobro podnose skladištenje i pogodni su za zamrzavanje.

Kvaliteti ukusa

Bobice su veoma cenjene od strane degustatora. Trpko-slatki su, kiselkastog ukusa, odlični su u desertima. Postoji delikatna aroma. Gusta, mesnata pulpa dobro prenosi suptilne nijanse ukusa voća.

Sazrevanje i plodonošenje

Rana sorta sa godišnjom učestalošću plodova. Zrele bobice se beru u julu. Grmlje počinje da daje plod 3 godine nakon sadnje.

Prinos

Ova borovnica je sorta visokog prinosa. Sa grma se sakuplja do 7 kg zrelih bobica.

Regioni rasta

Sorta je zonirana za uzgoj na jugu Rusije. Takođe se uspešno uzgaja u Belorusiji i Ukrajini.

Samoplodnost i potreba za oprašivačima

Hannah Choice je samooplodna borovnica. Ne mora da sadi biljke za oprašivanje u blizini.

Uzgoj i briga

Za sadnju se preporučuje da izaberete grmlje borovnice Hanna Choice koje su dostigle starost od 2-3 godine. Bolje se ukorenjuju, brzo ulaze u plodove. Sadnja se vrši u proleće, pre pucanja pupoljaka. Sorta je higrofilna, potrebno je redovno zalivanje. Izvodi se u sušnim periodima 2 puta nedeljno, po 10 litara vode ispod svakog grma.

Prihranjivanje se vrši tri puta tokom tople sezone. Dodatni hranljivi sastojci se dodaju u fazi pupoljka, zatim nakon cvetanja i tokom perioda zrelosti. Najbolja hrana za Hannah Choice je amonijum sulfat.

Godišnje obrezivanje pomaže u održavanju velike veličine bobica. Postupak se izvodi sa prunerom počevši od 6. godine života grmlja. U sanitarne svrhe uklanjaju se mali bočni izdanci u zoni korena, kao i oštećene i bolesne grane.