Borovnica – Blue Jay


Cena: 999,99 rsd po sadnici.

  • Sadnice Borovnica – Blue Jay, maloprodajna cena.
  • Isporuka sadnica na teritoriji cele Srbije.
  • Za veće količine pozovite za dogovor oko cene i transporta.
  • Za veće količine postoji dogovor oko uslužne sadnje

Za poručivanje telefonom pozovite: 063/821-24-12 Aleksandar

Borovnica Blue Jay je listopadni žbun koji može dostići visinu do 1,8m. Poznata je još i po imenu Blueray. Borovnica Blue Jay sazreva od sredine jula do avgusta.

Nema na zalihama

Opis

Blue jay je biljka koja može postati ukras dvorišta. Žbunovi se razvijaju snažno i imaju nenadmašan dekorativni izgled.

Istorija uzgoja

Predstavljena sorta američke selekcije puštena je u rad 1977. godine. Danas se Blue Jay ne uzgaja komercijalno, jer su se pojavile sorte koje pokazuju veće prinose. Međutim, ova biljka se često nalazi u privatnim vrtovima, jer ima mnoge prednosti, uključujući izvrstan imunitet na bolesti.

Opis sorte

Uz dobru negu i pravodobno hranjenje, žbun borovnice može narasti u proseku do 1,8 m. Žbunovi su veliki, snažni s granama koje se šire. Štaviše, izdanci ove sorte su kratki, prilično debeli.

Lišće kulture je veliko, posvetljuje s godinama. Mlađi se razlikuje po tamnozelenoj boji, višegodišnja je svetlija.

Što se tiče grozda voća, on je na ovoj sorti dosta dug, pa se može koristiti mehanička metoda berbe.

Plodovi ove sorte mogu se sigurno transportovati na velike udaljenosti. Svestrani su u upotrebi.

Karakteristike voća

Blue Jay Borovnice daju veliki rod bobica koje su ravnog oblika. Ako govorimo o veličini, onda je promer od 18 do 22 mm. Masa jedne bobice retko naraste više od 2,2 g.

Jedna od prepoznatljivih karakteristika borovnica je njihova svetloplava boja. Teško je ne primetiti prilično jak voštani premaz na koži.

Ako uzmete granu Blue Jay sa zrelim bobicama i protresete ih, one će se izmrviti, pa je tako važno obrati na vreme. Prema tome, zrele bobice izvrsne su u hladnjači nekoliko nedelja ili čak u skladištu.

Sveže borovnice ove sorte su vrlo korisne, ali su takođe idealne za pravljenje kompota i drugih napitaka, osim konzervi, pa čak i džemova.

Kvalitete ukusa

Stavite li Borovnice na jezik i zagrizete, osetite ugodan, blago kiselkast okus.

Dozrevanje i rađanje plodova

Borovnice američke selekcije su srednje rane sorte. Biljke donose plod od sredine jula do avgusta. Plodovi sazrevaju postepeno, pa se berba obavlja nekoliko puta u navedenom razdoblju.

Prinos

Ako Blue Jay-u osigurate kvalitetno mesto za sadnju, tada će vam biljka zahvaliti visokim prinosom. U proseku, ova brojka je 3,6-6 kg po biljci. U ovom slučaju, pravilno i kvalitetno hranjenje igra veliku ulogu.

Uzgoj i nega

Prilikom sadnje nekoliko biljaka borovnice potrebno je organizovati rupe za sadnju na udaljenosti od 2 metra jedna od druge. To je zbog velike krune žbuna.

Duboko se kopa rupa, na dno se postavlja podloga od:

  • piljevina;
  • treset;
  • kora četinara.

Sve se to mora dobro zaliti, a zatim napraviti udubljenje u sredini i tamo sipati čisti treset. Sada možete posaditi sadnicu.

Preduslov za rad s borovnicama ove sorte je produbljivanje korenovog ovratnika za 4-6 cm.Površinu tla oko biljke prekrivamo piljevinom, te je ponovno zalivamo. Na vrh položite koru četinarskog drveta.

Nakon sadnje sadnice Blue Jay-a, iydanci se skraćuju za četvrtinu, ako se pojave voćni pupoljci, moraće se ukloniti.

Za usev, zalivanje igra veliku ulogu, a ako nije ispravno, nivo produktivnosti se može smanjiti. Žbunje se vlaži dva puta u 7 dana. Svaka biljka zahteva 10 do 15 litara vode. Posebno je važno obratiti pažnju na ovaj trenutak u periodu rađanja plodova, budući da se budući voćni pupoljci formiraju u Blue Jay-u od jula do avgusta. Obavezno zakiseli tlo za borovnice.