Borovnica – Nortlend ( Northland )


Cena: 999,99 rsd po sadnici.

  • Sadnice Borovnice – Nortlend, maloprodajna cena.
  • Isporuka sadnica na teritoriji cele Srbije.
  • Za veće količine pozovite za dogovor oko cene i transporta.
  • Za veće količine postoji dogovor oko uslužne sadnje

Za poručivanje telefonom pozovite: 063/821-24-12 Aleksandar

Američka borovnica Northland raste do 180 centimetra visoko. Za zdrav rast je potrebno kiselo zemljište. Borovnice su sočne i ukusne.

Nema na zalihama

Opis

Severne borovnice se uzgajaju u velikim količinama u Kanadi i Americi. Ali ako joj obezbedite dobre uslove i negu, ova zdrava i ukusna bobica može dobro da raste u našoj zemlji. I cenjen je zbog svoje otpornosti na mraz i prednosti, kao i zbog dekorativnosti. Žbun izgleda sjajno u bašti u proleće tokom cvetanja, leti, prekriven plavim bobicama, u jesen, kada listovi pocrvene i ukrašavaju sve okolo.

Istorija uzgoja

Naziv sorte borovnice Northland (Northland) može se prevesti sa engleskog kao „Severna zemlja“. Ova kultura je primljena na univerzitetskoj bazi u američkoj državi Mičigen.

Sredinom prošlog veka u Americi je bio akutan problem stvaranja sorti borovnica otpornih na mraz za potrebe gajenja u industrijskim razmerama. Univerzitet je razvio poseban program za stvaranje takvih sorti. 1948. godine, u okviru ovog programa, otpočeo je selekcioni rad na stvaranju severozemske borovnice. Za ovo su naučnici S. Johnston i J. Moulton ukrstili kulturu visoke borovnice Berkeley i vrstu 19-H (premanje borovnice plus sadnica Pioneer). Tako se nakon ovih eksperimenata 1952. godine pojavila sorta Northland, a zvanično uvođenje u kulturu održano je 1967. godine.

Opis sorte

Borovnice opisane sorte smatraju se niskim. U visini, biljka dostiže nešto više od 1 m. Uprkos tome, grm izgleda moćno zbog svoje gustine, širenja i daje obilje bazalnog rasta. Koreni ove borovnice su karakteristični za kulturu: površni su, vlaknasti, na korenu nema dlačica.

Borovnice imaju ravne i uspravne izdanke koji su zeleni bez obzira na godišnje doba. Grane odraslog grma su fleksibilne, što im omogućava da se ne lome od snežne mase.

Glatki, blago sjajni listovi imaju duguljasti oblik, njihova dužina je 3 cm.U letnjim mesecima su obojeni u jarkim zelenim tonovima, a sa početkom jeseni postaju vatrenocrveni, što čini grm veoma efektnim. Američka borovnica cveta malim bledo ružičastim cvetovima sa 5 zubaca, koji po obliku podsećaju na zvono.

Karakteristike voća

Bobice opisane kulture su okrugle, blago spljoštene, njihova veličina je prosečna, prečnika od 14 do 16 mm. Boja kože je u svetlo plavim tonovima, postoji svetla prevlaka sa plavičastim cvetom. Karakterističan ožiljak je suv.

Kvaliteti ukusa

Borovnice iz Amerike imaju odličan slatko-kiseli ukus, prijatan je, upotpunjen delikatnom aromom. Pristojan i ukusan rezultat. Komisija je ocenila ukus plodova na skali od 5 poena od 4,0 poena.

Svrha sorte je univerzalna. Plodovi američke bobice su veoma ukusni ako se jedu sveži, a od njih se prave i ukusni i zdravi zimnici (džem, džem, konfitur, kompot), deserti (žele, beli slez). Pored toga, borovnice se čuvaju dobro osušene ili zamrznute.

Sazrevanje i plodonošenje

Northland cveta u kasno proleće, cveta dugo (oko 3 nedelje). Vreme sazrevanja useva je srednje rano: bobice sazrevaju posle 15. jula.Plodovanje može trajati do kraja avgusta.

Prinos

Ova američka sorta je poznata po visokim prinosima. U proseku, jedna biljka može dati 4-5 kg ​​bobica. A maksimalni prinos je zabeležen na 8 kg.

Samoplodnost i potreba za oprašivačima

Da bi se osiguralo unakrsno oprašivanje, koje će biti potrebno za jajnike bobica, bolje je posaditi ne jednu biljku, već 3-4 sorte odjednom.

Uzgoj i briga

Briga o severnoameričkim borovnicama biće laka čak i za baštovana početnika. Važno je samo održavati parametre vlage koji su optimalni za kulturu, kao i kiselost zemljišta. Jednako je važno pravilno hranjenje grma.

Parcela na teritoriji bašte, gde je planirana sadnja borovnice Northland, izabrana je tako da je aktivno osvetljena suncem, jer u senci ova sorta uopšte nije sposobna da daje plodove. I takođe ovde je neophodno organizovati zaštitu od vetra. Ne možete saditi usev blizu voćaka – borovnice će postati kisele bez dobijanja potrebnog procenta šećera.

Možda je jedini nedostatak ove sorte borovnice to što nije otporna na sušu. Kultura je akutno svesna nedostatka vlage, pa je za nju veoma važno pridržavanje pravilnog režima zalivanja. Za sadnju borovnice ove sorte potrebno vam je:

  • pripremite rupu 0,5Ks50Ks60 cm;
  • staviti drenažu;
  • dodati hranljivu smešu;
  • stavite sadnicu u rupu, ispravite korenje, pospite mešavinom zemlje;
  • malčirati krug blizu stabljike slojem od 5-10 cm;
  • zalijte sadnicu vodom.