Borovnica – Čendler ( Chandler )


Cena: 999,99 rsd po sadnici.

  • Sadnice Borovnice – Čendler, maloprodajna cena.
  • Isporuka sadnica na teritoriji cele Srbije.
  • Za veće količine pozovite za dogovor oko cene i transporta.
  • Za veće količine postoji dogovor oko uslužne sadnje

Za poručivanje telefonom pozovite: 063/821-24-12 Aleksandar

Borovnice Čendler široko se uzgajaju za ličnu potrošnju i za prodaju. Sorta se pojavila na hortikulturnom tržištu pre 25 godina, a popularnost je dobila u zemljama ZND-a od kraja prošlog veka. Evropska borovnica ne zahteva posebnu negu, lako je uzgajaju čak i neiskusni stanovnici. Sazreva tokom avgusta meseca.

Nema na zalihama

Opis

Chandler je jedna od najpoznatijih sorti borovnice. Ova biljka je stekla svoju popularnost zahvaljujući velikim, lepim bobicama i izuzetnoj aromi.

Opis sorte

Chandler je hibridna i visoka sorta borovnice uzgojena u Evropi 1994. godine. Listopadna trajnica raste do jednog i po metra, ponekad se oznaka rasta zaustavlja na 1,7 m. Grmovi su okrugli, uspravni. Odlikuju se širenjem, brzo formiraju brojne bočne izdanke. Mlade stabljike su obojene u svetlo zelene nijanse, a izdanci, koji su već stari nekoliko godina, prekriveni su sivo-bordo korom.

Biljka je obilno lišćena sa velikim lišćem. Glatke i krute listove imaju debelu peteljku i oštar vrh, a u sredini se proteže izražena vena svetlih boja. Lišće izgleda veoma dekorativno. U toplim periodima je svetlo zelena, neverovatno sočna, ali u jesen dobija ljubičastu boju.

Cveće su male veličine, po izgledu su veoma slične vodenim ljiljanima. Pupoljci su najčešće svetloružičasti, ali je cvet koji je rascvetao beo. Cvetanje je veoma lepo i obilno. Tokom ovog perioda, borovnice izgledaju najzanimljivije.

Karakteristike voća

Čandler bobice su oko 20 milimetara u prečniku. Prosečna težina – 2,5 grama, najveće bobice dostižu 5 grama. Plodovi su lepi, okrugli, stisnuti sa obe strane. Plava kožica ne menja boju kako bobice sazrevaju, tanka je, sa blagim voštanim cvetom.

Pulpa je čvrsta i ima upadljivu svetloljubičastu boju. Sadrži veliki broj sitnih smeđih semenki. Zrele borovnice ne opadaju sa grmlja, ali sorta nije poznata po visokom kvalitetu čuvanja. Za samo par dana usev postaje neupotrebljiv. Pored toga, nema smisla transportovati ovu sortu, jer se na putu bobice zgužvaju i počinju da teče.

Kvaliteti ukusa

Čendler bobice su veoma sočne, slatke i kisele. Slatkoća se oseća više od kiselosti. Plodovi takođe imaju delikatnu i suptilnu aromu. Pošto se bobice retko transportuju, preporučuje se da se odmah koriste. Deo voća se obično jede sveže, a ostatak se koristi za pripremu džema, kompota, vina i likera. Bobice se mogu koristiti i kao fil za pitu. Mnogi ljudi ih zamrzavaju da bi trajali tokom celog hladnog perioda.

Sazrevanje i plodonošenje

Chandler se odlikuje kasnim datumima cvetanja i plodova. Ova borovnica cveta u prvom mesecu leta i sazreva u avgustu. Treba imati na umu da se bobice na grmlju neće pojaviti zajedno, tako da će plodovi biti rastegnuti. Obično je to avgust i septembar.

Prinos

Čendler će dati prve dobre žetve borovnica za 5. sezonu. Prosečan prinos je 6 do 8 kilograma po grmu. Ova sorta donosi plodove godišnje.

Regioni rasta

Chandler borovnica je rasprostranjena u Belorusiji. Što se tiče Rusije, grmlje ovde raste u regionima sa umereno hladnim zimama. Vrlo često se mogu naći u Moskovskom regionu. Međutim, baštovani Urala i Sibira takođe pokušavaju da uzgajaju Chandler. Mnogi takvi eksperimenti su krunisani uspehom.

Samoplodnost i potreba za oprašivačima

Oprašivanje u ovoj sorti se dešava unakrsno. Dovoljno je posaditi nekoliko grmova na lokaciji i privući pčele da biste dobili pristojnu žetvu.

Uzgoj i briga

Prilikom sadnje sadnica borovnice rukovode se vremenskim uslovima u regionu. Postupak se može obaviti i u jesen i u proleće. Starost sadnice je od 1 do 3 godine, dok je bolje kupiti primerke sa zatvorenim korenima. Prilikom sadnje grmlja između njih ostaje jedan i po metar slobodnog prostora. Tačka rasta mora ostati na površini zemlje. Završne faze sadnje su obilno navodnjavanje i malčiranje iglicama ili tresetom.

Čendler, uprkos tome što je sorta otporna na sušu, ne može da proizvede dobre i ukusne bobice bez potrebne količine tečnosti. Tipično, grmovima borovnice je potrebno 10 litara vode nedeljno. Ova doza mora biti prepolovljena. Zalivajte biljke u odsustvu sunca. Ako je suša suviše jaka, može se organizovati prskanje po grmlju. Ali postupak se takođe sprovodi u vreme kada direktna sunčeva svetlost ne pada na borovnice.

Đubrenje useva je preporučljivo za drugu sezonu. Treba imati na umu da borovnice ne podnose dobro organsku materiju. Bolje je izabrati mineralne kompleksne obloge. U rano proleće, tlo je obogaćeno azotom, za to možete uzeti, na primer, ureu. A kada se plodovi počnu formirati, biljke se hrane jačim đubrivom, koje se sastoji od sledećih komponenti:

  • superfosfat – 115 grama;
  • kalijum sulfat – 40 grama;
  • amonijum sulfat – 95 grama.

Po završetku sadnje biljke, mora se odseći za jednu trećinu. Tada se grmlje ne dira dve godine, jedini izuzetak može biti sanitarno obrezivanje po potrebi. Zatim se formiranje grmlja može nastaviti. Pre svega, uklanjaju se grane koje su pale na zemlju, jer mogu postati izvor bolesti. Pre nego što pupoljci nabubre, potrebno je imati vremena da uklonite grane koje rastu horizontalno i granaju se sa vertikalnog izdanka. I takođe odrežite grane koje rastu u pogrešnom pravcu. U dobi od 6 godina, grm se može iseći u korenu da bi se podmladio.