Evropska Brusnica


Cena: 599,99 rsd po sadnici.

  • Sadnice evropske brusnice, maloprodajna cena.
  • Isporuka sadnica na teritoriji cele Srbije.
  • Za veće količine pozovite za dogovor oko cene i transporta.
  • Za veće količine postoji dogovor oko uslužne sadnje

Za poručivanje telefonom pozovite: 063/821-24-12 Aleksandar

Evropska brusnica (Vaccinium vitis-idea) se razlikuje od američke brusnice po tome što je žbunasta biljka, za razliku od američke koja je puzavica. Žbun može biti visok i širok do 40 cm, pa se iz tog razloga najčešće sadi u redovima. Još jedna razlika u odnosu na američku brusnicu je to da je plod manji, dok su ostale karakteristike uglavnom iste kod obe vrste. Plod je veoma hranljiv sa mnoštvom bio-aktivnih materija koje doprinose zaštiti organizma, pa se zato list osim u ishrani, koristi i u industriji lekova. Sazreva krajem avgusta

Nema na zalihama

Opis

Evropska brusnica se od američke brusnice razlikuje po tome što je zbunasta, a ne puzavica poput američke.

Zbun evropske brusnice raste oko 40 cm u visinu i isto toliko u širinu, te se stoga sadi u redovima. Ima manji plod od američke, međutim osim ovoga – sve ostalo je isto.

To znači da zahteva istu ph vrednost od 3 do 6, procenat humusa minimum 5, navodnjavanje rasprskivačima, prihranu NPK đubrivima, branje češljevima za branje, zamke za krtice itd. Ne zahteva prekrivanje zemljišta peskom prilikom podizanja zasada, ali umesto toga voli piljevinu četinara (eventualno treset). Plodovi imaju izuzetnu hranljivu vrednost sa puno bioaktivnih materija sa zaštitnom ulogom u organizmu. Kod evropske brusnice se koristi list koji se koristi u farmaceutskoj industriji.