Vranac


Cena: 199,99 rsd po sadnici.

  • Sadnice vinove loze – vranac, maloprodajna cena.
  • Isporuka sadnica na teritoriji cele Srbije.
  • Za veće količine pozovite za dogovor oko cene i transporta.
  • Za veće količine postoji dogovor oko uslužne sadnje

Za poručivanje telefonom pozovite: 063/821-24-12 Aleksandar

Vranac je balkanska sorta poreklom iz Crne Gore. Veoma je bujna sorta. Grozd je srednje veličine ili veliki, cilindričnog oblika, srednje zbijen, retko rehuljav. Peteljka je zeljasta, krta i dugačka. Epoha sazrevanja: Grožđe sazreva u III epohi. Pozna je sorta. Dosta je prinosna sorta.

Ova sorta je prema plamenjači i pepelnici srednje osetljiva. Prema sivoj plesni je osetljiva, naročito pri povećanoj vlazi u fazi sazrevanja grožđa. Sorta je relativno osetljiva prema niskoj temperaturi.

Šira sadrži 18-24% šećera i 5-7 g/l ukupnih kiselina. Vino sadrži 11-14% alkohola i 5-6 g/l ukupnih kiselina. Vino je prijatnog, harmoničnog i specifičnog sortnog mirisa i ukusa. Prepoznatljivo je po vrlo intenzivno zatvoreno-crvenoj boji. Koristi se i za kupažu sa drugim sortama radi popravke boje vinu.

Nema na zalihama

Opis

Sadnice vinove loze, vinske crne sorte ”Vranac” je poreklom iz Srbije. Vranac je autohtona sorta grožđa koja se gaji u Srbiji, Crnoj Gori i Republici Makedoniji. Smatra se najznačajnijom sortom grožđa u Crnoj Gori, Hercegovini i jednom od najznačajnijih u Republici Makedoniji,ima ga dosta i u Srbiji. Od ove sorte se proizvode suva vina jedinstvenog ukusa i karaktera, koja su sinonim za Balkan. Zrna su velika i tamno obojena, a loza umereno snažna i vrlo izdašna. Grožđe se bere ručno i u zavisnosti od područja berba počinje od polovine septembra i tokom oktobra. Mlada vina proizvedena od Vranca imaju svetlu purpurnu boju i miris na džem od voća. Snažna taninska struktura pruža svežinu i srednje do visok nivo kiselina. Posle godinu ili dve dana starenja, purpurna boja se razvija u intenzivnu tamnu rubinsku boju, a na mirisu se javljaju komleksnije arome koje nagoveštavaju cimet, čokoladu, sladić, cveće, tamno voće, biljke, i čak drvo kao što je hrast. Ukus je suptilan i pun, gubi oštrinu i razvija duži i uglađeniji finiš. Vranac izuzetno dobro podnosi hrast i starenje u boci ,što je često neophodno da bi se ukrotila njegova snažna mešavina tanina i kiselina. Zahvaljujući svojoj harmoničnoj prirodi dobro se kombinuje sa drugim sorama gožđa, kao što su kaberne sovinjon i merlo. Preporučuje se da se posluži ma sobnoj temperaturi i izuzetno se dobro slaže sa dimnjenim, konzerviranim ili grilovanim mesom, salatama i starim sirevima snažnih ukusa. Podloga na kojoj se kalemi Vranac je Kober 5BB.