Cena: 199,99 rsd po sadnici.
- Sadnice vinove loze – vranac, maloprodajna cena.
- Isporuka sadnica na teritoriji cele Srbije.
- Za veće količine pozovite za dogovor oko cene i transporta.
- Za veće količine postoji dogovor oko uslužne sadnje
Za poručivanje telefonom pozovite: 063/821-24-12 Aleksandar
Vranac je balkanska sorta poreklom iz Crne Gore. Veoma je bujna sorta. Grozd je srednje veličine ili veliki, cilindričnog oblika, srednje zbijen, retko rehuljav. Peteljka je zeljasta, krta i dugačka. Epoha sazrevanja: Grožđe sazreva u III epohi. Pozna je sorta. Dosta je prinosna sorta.
Ova sorta je prema plamenjači i pepelnici srednje osetljiva. Prema sivoj plesni je osetljiva, naročito pri povećanoj vlazi u fazi sazrevanja grožđa. Sorta je relativno osetljiva prema niskoj temperaturi.
Šira sadrži 18-24% šećera i 5-7 g/l ukupnih kiselina. Vino sadrži 11-14% alkohola i 5-6 g/l ukupnih kiselina. Vino je prijatnog, harmoničnog i specifičnog sortnog mirisa i ukusa. Prepoznatljivo je po vrlo intenzivno zatvoreno-crvenoj boji. Koristi se i za kupažu sa drugim sortama radi popravke boje vinu.
Opis
Sadnice vinove loze, vinske crne sorte ”Vranac” je poreklom iz Srbije. Vranac je autohtona sorta grožđa koja se gaji u Srbiji, Crnoj Gori i Republici Makedoniji. Smatra se najznačajnijom sortom grožđa u Crnoj Gori, Hercegovini i jednom od najznačajnijih u Republici Makedoniji,ima ga dosta i u Srbiji. Od ove sorte se proizvode suva vina jedinstvenog ukusa i karaktera, koja su sinonim za Balkan. Zrna su velika i tamno obojena, a loza umereno snažna i vrlo izdašna. Grožđe se bere ručno i u zavisnosti od područja berba počinje od polovine septembra i tokom oktobra. Mlada vina proizvedena od Vranca imaju svetlu purpurnu boju i miris na džem od voća. Snažna taninska struktura pruža svežinu i srednje do visok nivo kiselina. Posle godinu ili dve dana starenja, purpurna boja se razvija u intenzivnu tamnu rubinsku boju, a na mirisu se javljaju komleksnije arome koje nagoveštavaju cimet, čokoladu, sladić, cveće, tamno voće, biljke, i čak drvo kao što je hrast. Ukus je suptilan i pun, gubi oštrinu i razvija duži i uglađeniji finiš. Vranac izuzetno dobro podnosi hrast i starenje u boci ,što je često neophodno da bi se ukrotila njegova snažna mešavina tanina i kiselina. Zahvaljujući svojoj harmoničnoj prirodi dobro se kombinuje sa drugim sorama gožđa, kao što su kaberne sovinjon i merlo. Preporučuje se da se posluži ma sobnoj temperaturi i izuzetno se dobro slaže sa dimnjenim, konzerviranim ili grilovanim mesom, salatama i starim sirevima snažnih ukusa. Podloga na kojoj se kalemi Vranac je Kober 5BB.