Marselan


Cena: 199,99 rsd po sadnici.

  • Sadnice vinove loze – marselan, maloprodajna cena.
  • Isporuka sadnica na teritoriji cele Srbije.
  • Za veće količine pozovite za dogovor oko cene i transporta.
  • Za veće količine postoji dogovor oko uslužne sadnje

Za poručivanje telefonom pozovite: 063/821-24-12 Aleksandar

Sazreva sredinom septembra meseca.

Nema na zalihama

Opis

Marselan je sorta nastala nedavno, ukrštanjem dve poznate sorte crnog grožđa – grenaš i kaberne sovinjon.

Marselan je prvi put uzgojen 1961. godine od strane Francuskog Nacionalnog instituta za poljoprivredna istraživanja (INRA) u departmanu Ero u Languedoc-Roussillon-u, u opštini Marsejan, po kojoj je grožđe i dobilo ime. Cilj ovog oplemenjivačkog programa bio je stvaranje visokoprinosnih sorti sa krupnim bobicama.

Uprkos prirodnoj otpornosti na buđ i botritis, Marselanove male bobice učinile su da se proizvođači grožđa okrenu drugim sortama, ali su im se ponovo vratili 1990-ih, kada su počeli da traže kvalitet umesto kvantiteta.

Regioni gde se uzgaja Marselan

Marselan je dodat u francuski nacionalni registar grožđa 1990. godine, uglavnom za upotrebu u IGP vinima (vina koja na etiketi obavezno imaju naznačene informacije o regionu iz kojeg dolaze, o sorti grožđa od kojeg se vino pravi, godini berbe grožđa, zapremini boce i količini alkohola).

Prvi put se pojavio u AOC-u 2011. godine i sada je dozvoljen kao „dodatno grožđe“ u Côtes du Rhôn vinima.

Najpoznatija upotreba Marselana je u nazivima Bordo i Bordo Superieur, gde je jedna od sedam dozvoljenih varijanti (pet do deset procenata).

U drugim vinima, sorta se često koristi kao komponenta za mešanje pored zvučnijih južno-francuskih sorta Grenache, Sirah, Mourvedre i Carignan.

Kao i u Francuskoj (gde se nalazi većina zasada), Marselan je našao dom u nekoliko kutaka Novog sveta. Možda je najistaknutije uporište ove sorte u Kini, gde zauzima neke od kinesko-francuskih demonstracionih vinograda u provinciji Hebei, u blizini Pekinga. Takođe se nalazi u delovima severne Španije, tačnije oblastima Penedes i Kataloniji.

Marselan vina

Vina napravljena od Marselana su srednjeg tela sa finim taninima, dobre boje i karakteristikama trešnje i crne ribizle. Takođe ima mnogo poželjnih kvaliteta kao osnovna sorta za mešanje zbog svog potencijala polifenola, antocijana i tanina.

Uparianje sa hranom

Marselan ide uz:

  • Pečena jagnjeća plećka sa belim lukom i ruzmarinom
  • Paprikaš od svinjetine i crnog pasulja (feijoada)
  • Blago začinjen paprikaš od povrća i sočiva