Probus


Cena: 199,99 rsd po sadnici.

  • Sadnice vinove loze – prbus, maloprodajna cena.
  • Isporuka sadnica na teritoriji cele Srbije.
  • Za veće količine pozovite za dogovor oko cene i transporta.
  • Za veće količine postoji dogovor oko uslužne sadnje

Za poručivanje telefonom pozovite: 063/821-24-12 Aleksandar

  • Genetika: Stvoren ukrštanjem Skadarke i Kaberne sovinjona na Institutu za vinogradarstvo i vinarstvo u Sremskim Karlovcima.
  • Priznanje: Sorta je priznata 1983. godine.
  • Ime: Nazvan po rimskom caru Marku Aureliju Probu, koji je u 3. veku n.e. podržao gajenje vinove loze.
  • Gajenje: Predstavlja izazov za vinare, posebno u radu sa ovom sortom na Fruškoj Gori i drugim domaćim vinogorjima.
  • Vinogradski Karakter:
    • Čokot i Lastari: Razvija snažan čokot sa debelim lastarima.
    • Grozd: Srednje težine, zbijen, valjkastog oblika.
    • Bobice: Tamno-plave boje, sočne, plodovi sazrevaju u III epohi.
  • Berba i Sastav Grožđa:
    • Berba: Srednje rodnosti, zahteva dugotrajnu rezidbu.
    • Sastav: Prosečno nakupi 19% šećera i 8,9 g/l kiselina.
  • Vinifikacija i Kvalitet Vina:
    • Vino: Karakterističnog, prijatnog mirisa, intenzivno obojeno, harmoničnog ukusa i bogato.
    • Perspektiva: Smatra se perspektivnom sortom za visokokvalitetna crna vina.
  • Izazovi: Osetljiv na truljenje tokom kišnih jeseni i niske temperature.
  • Rasprostranjenost: Gaji se najviše na Fruškoj Gori, ali sve više osvaja i druga vinogorja u zemlji i inostranstvuSazreva u oktobru.

Nema na zalihama

Opis

Probus je stvoren ukrštanjem dve sorte – Skadarke i Kaberne sovinjona. Nastao je na Institutu za vinogradarstvo i vinarstvo u Sremskim Karlovcima trudom domaćih naučnika Milisavljevića, Lazića i Kovača. Sorta je priznata 1983. godine. Ime je dobila po rimskom caru Marku Aureliju Probu (Marcus Aurelius Probus 276-282.godine n.e.). Prema istorijskim izvorima, on je ukinuo dotadašnju zabranu, kojom je gajenje vinove loze  bilo dozvoljeno samo stanovnicima Apeninskog poluostrava i zasadio prve čokote na brežuljke Fruške Gore i u okolini današnjeg Smedereva. Probus se najviše gaji na Fruškoj Gori, ali sve više osvaja i druga domaća vinogorja. Potaknuti uspesima domaćih vinara u radu sa ovom sortom i strani vinari i vinogradari se sve više interesuju za ovu sortu.

Ova sorta razvija snažan čokot, a lastari su mu debeli. Grozd je srednje težine oko 180 g, zbijen i valjkastog oblika. Bobice su mu okrugle, tamno-plave boje, sočne. Plodovi sazrevaju u III epohi. Prosečno nakupi oko 19% šećera i 8,9 g/l kiselina. Solidne je rodnosti, ali zahteva dugu rezidbu. Mane su  mu što tokom kišnih jeseni grožđe lako truli i što loše podnosi niske temperatureVino napravljeno od Probusa je karakterističnog, prijatnog mirisa, vrlo intenzivno obojeno, harmoničnog ukusa i bogato.  Za njega se može reći da je perspektivna sorta za visokokvalitetna crna vina. Mogla bi da nađe svoje mesto u vinogorjima za crna vina, naročito na lokalitetima gde ne postoji veća opasnost od izmrzavanja loze.