Kruška – Junska Lepotica


Cena: 299,99 rsd po sadnici.

  • Sadnice kruške – junska lepotica, maloprodajna cena.
  • Isporuka sadnica na teritoriji cele Srbije.
  • Za veće količine pozovite za dogovor oko cene i transporta.
  • Za veće količine postoji dogovor oko uslužne sadnje

Za poručivanje telefonom pozovite: 063/821-24-12 Aleksandar

Ova sorta kruške potiče iz Italije. Plod joj je malen, sitan, a izduženog oblika. Meso ploda je belo, slatko, ali po mišljenju mnogih nedovoljno sočno. Pokožica je svetlozelena, a pri svetlosti dobija crvenu nijansu. Cveta srednje rano, a sazreva krajem juna. Srednje bujnog je rasta, piramidalnog oblika. Rađa obilno, ali zbog osetljivosti na mrazeve može se desiti da ne rodi u oćekivanim količinama. Podloge za ovu sortu su Dunja MA i dunja BA-29. Njeni dobri oprašivači su Junsko zlato, Julska šarena, Kosija I Morteni.

Nema na zalihama

Opis

Junska lepotica je  sorta kruške je preklom iz Italije ( u Italiji se koriste dva naziva “Mirandino di Rosso” ili “Bellezza di giugno”). Dozreva krajem juna, oko 46 dana pre Viljamovke. Srednje rano cvate. Ističe se velikom rodnošću. Rast stabla je srednje bujan do bujan. Rađa relativno sitnim plodovima težine oko 60 g.

Prvi slučajevi da su zabeleženi podaci o ovoj sorti krušaka su iz polovine 18 veka, u regiji Mantovano u okolini grada Moglia na severu Italije.

Plodovi su izduženog, kruškolikog i zdepastog oblika. Kožica ploda je suva, glatka, sjajna. Osnovna boja kožice ploda je svetlo-zelena s rđastim mrljama koja s osunčane strane poprimi lepo crvenilo.

Sorta kruške junska lepotica je sklona brzom prezrevanju, a plodovi ne mogu da se dugo čuvaju nakon berbe.. Meso ploda je bledo-žućkaste boje, slatko, sočno i vrlo aromatično, srednje praznog ukusa zbog manjka kiselina i šećera. Meso sadrži sitne sklerenhimske stanice. Rađa redovno, cveta rano. Diploidna je sorta. Srednje bujnog je i piramidalnog rasta. Formira slabo razgranatu krošnju.