Dunja – Hemus


Cena: 299,99 rsd po sadnici.

  • Sadnice hemus dunje, maloprodajna cena.
  • Isporuka sadnica na teritoriji cele Srbije.
  • Za veće količine pozovite za dogovor oko cene i transporta.
  • Za veće količine postoji dogovor oko uslužne sadnje

Za poručivanje telefonom pozovite: 063/821-24-12 Aleksandar

Dunja sorte Hemus poreklom je iz bugarske i na našim prostorima predstavlja noviju sortu. Plodovi su kruškasti, krupni sa masom od oko 450 grama i kad sazri boja je svetlo zelnkasta sa žutim prelivima. Na pokožici postoje malje. Nakon branja se mogu čuvati par meseci bez značajnijih promena na plodovima. Kada je u pitanju bolest ervinija ova sorta dunje pokazuje priličnu otpornost.

Vreme zrenja: Sredina oktobra

Nema na zalihama

Opis

Hemus dunja je jedna od najperspektivnijih sorti dunja. Nastala je u Bugarskoj u institutu za voćarstvo u Plovdinu. Široko se gaji u Bugarskoj , Turskoj a sve više osvaja i Srbiju.

Stablo ove dunje je bujno i jako, dostiže i do 5 metara u visinu, koren je jak i čvrst. Letorasti jaki i dugi, krošnja je dobro obrasla listom. List veliki tamno zelen na licu , na naličju srebrnje boje i maljav, pokožica jaka i debela, dobro podnosi žegu i temperature.

Hemus dunja cveta na jednogodišnjim , dvogodišnjim i trogodišnjim granama. Cvet je javlja na kraju prolećnog letorasta na kraju 10cm duge drške. Cvet isključivo pojedinačan , nikad u grupi, boja latica bela do belo roza po obodu, latice duge i raskošne. Obilno cveta i dobro zameće plod. Cveta kasno u odnosu na druge voćne vrste pa dobro izbegava mrazeve. Cveta kasnije 2 dana u odnosu na leskovačku a u isto vreme kad i trijumf. Delimično je samooplodna pa zahteva oprašivača, dobro je oprašuju Trijumf i Vranjska.

Dosta zametnutog ploda opadne posele zametanja u toku leta, a na stablu ostane dovoljno ploda, proreda nije potrebna. Plod Hemus dunje je krupan oko 500g pa do čak 1kg, okruglog oblika, glatke i sjajne površine, ceo plod je obojen žutom bojom. Meso dunje je bele boje , bez drvenih ćelija, slično jabuci, vlažno i slatko, izuzetno aromatično i slatko. Semena loža i semenke su jako male oko 1cm ukupno pa je radman mesa ploda jako visok, ovo je bitno za preradu u kompote i slatka. Ova dunja je jedina sorta koja može da se jede bez seckanja, jako je mekana poput jabuke, nije ni malo opora i ne štipa grlo. Dunja je mirisna i aromatična.

Zrenje dunje hemus je polovina oktobra, zavisno od mesta i nadmorske visine.

Dugo se održava na stablu, nije sklona opadanju, drška je jaka i čvrsto veže plod za granu. Na grani može da se očuva do novembra bez problema.

Lako se čuva bez hladnjače u običnim magacinima ili garažama, čuva se do marta bez problema, nije skona dehidriranju i smežuravanju. Posle 20 dana od berbe aroma i miris se pojačavaju.

Ova sorta dunje se ubrzano širi po našoj zemlji tome je najviše doprinela njena osobina da je otporna na erviniju.

Ervinija je bolest koja uništava domaću sortu leskovačku dunju, ka odgovor na to sve više se sadi dunja hemus koja je je otpornija od leskovačke. Hemus je jedna od najotpornijih sorti dunje na eviniju na svetu.

Njen plod ima višestruku upotrebu, ima odličnu aromu i dosta šećera pa je odličan za rakiju od dunja-dunjevaču. Mekano meso je odlično za svežu upotrebu, i za preradu u kompote i slatka.

Hemus dunja uz oprašivač trijumf u razmeri 95/5 daje odličan rezultat u voćnjaku. Preporučeni razmak je red od reda 4m, a između stabala 2,5. U sklopu od 1000 sadnica na 1 ha daje oko 30.000kg roda .