Badem – Markona


Cena: 299,99 rsd po sadnici.

  • Sadnice markone badema, maloprodajna cena.
  • Isporuka sadnica na teritoriji cele Srbije.
  • Za veće količine pozovite za dogovor oko cene i transporta.
  • Za veće količine postoji dogovor oko uslužne sadnje

Za poručivanje telefonom pozovite: 063/821-24-12 Aleksandar

Voćne sadnice badema, sorte ”Markona” rađaju i u našim krajevima, ali ne podnose niske temperature. Plod je elipsasto pljosnatog do okruglog oblika s jednom “semenkom”. Prosečna masa jezgra je 1,68g, a popunjenost (randman) je 39%. Nema dvostrukih jezgara.

Vreme sazrevanja: Ova sorta sadnice badema sazreva polovinom ili krajem septembra. 

Nema na zalihama

Opis

Voćne Sadnice Badema Markone vode poreklo iz Španije.

Čine tipičan Španski proizvod. Mnogo se koriste u španskoj kuhinji.

Proizvodnja badema u Španiji se odvija na plantažama, uglavnom malih dimenzija i bez navodnjavanja, od kojih su neki nalaze u planinskim oblastima širom mediteranskog basena. Ovi španski bademi su izuzetnog kvaliteta zbog visokog sadržaja ulja, što ih čini mekim i sočnim, mnogo intenzivnije arome.

Plod voćne sadnice Badema sorte Markone je srednje krupan, koštuničav, eliptično pljosnat do okruglog oblika, 10 mm i 13 mm dužine.

Bujna su sorta badema. Popunjenost ploda je oko 39% i nema dvostrukih jezgara.

Seme je jako bogato uljima.

Sadnice badema Markone su sorta badema koja se dobro prilagođava različitim tipovima zemljišta.

Takođe se prilagođava različitim sistemima gajenja, reaguju dobro na đubrenje, navodnjavanje, orezivanje, itd.

Slabo podnosi niske temperature, osetljiv je na pozne prolećne mrazeve. Dobro podnosi sušne periode. Voli sunce i dobro podnosi sušne periode.

Oprašivači su mu Teksas i Tuono.

Ova sorta badema je najzastupljenija kod nas.

Vreme sazrevanja: Ova sorta sadnice badema sazreva polovinom ili krajem septembra.

Podloga: Vinogradarska breskva.

Badem predstavlja cenjeno, vrlo kalorično i hranjivo voće, kako na domaćem, tako i na inostranom tržištu. Plodovi sadrže kvalitetne masnoće, belančevine, ugljene hidrate, mineralne i aromatske materije kao i vitamine. Osim značajne upotrebe u domaćem kulinarstvu, značajna je njegova uloga i u prehrambenoj, farmaceutskoj, konditorskoj i kozmetičkoj industriji.

Badem spada među najstarije kulture kod. Uveli su ga u kulturu u VI. veku pre nove ere stari Grci, koji su osnivali svoje kolonije po zemljama Sredozemlja. Danas se badem najviše gaji u Italiji, Španiji, Grčkoj, Maroku, u Kaliforniji (SAD) i dr.

Badem naraste u srednje veliko stablo 3 – 8 m visine, što zavisi od sorte, kvaliteta zemljišta i klimatskih uslova.
Drvo razvija snažan korenski sastav, prvih godina snažnije raste, a nakon četiri godine stupa u početnu rodnost. Badem se dobro prilagođava i na suva staništa, jer izvanredno dobro podnosi sušu i manjak vode, te kamenita i peščana tla. Stoga bademom možemo zasaditi na manje kvalitetna tla. Krošnji treba odbra osvjetljenost, a najbolje rezultate daje na vinogradskim položajima, zbog pogodnijeg cvetanja.