Kalemljeni Orah – Šejnovo


Cena: 1.499,99 rsd po sadnici.

  • Sadnice kalemljenog oraha – šejnovo, maloprodajna cena.
  • Isporuka sadnica na teritoriji cele Srbije.
  • Za veće količine pozovite za dogovor oko cene i transporta.
  • Za veće količine postoji dogovor oko uslužne sadnje

Za poručivanje telefonom pozovite: 063/821-24-12 Aleksandar

Šejnovo je prva poznata bugarska sorta oraha, nastala 1938.godine, iz odabira spontane populacije. Ova sorta je dosta rasprostranjena u Srbiji. Plod je krupan, sa prosečnom masom oko 10,5 g. Ovalnog oblika, tanke i meke ljuske, iz koje se lako vadi jezgra dobrog kvaliteta sa randman jezgra oko 55%. Tamnija boja jezgra je stvar koja je neprivlačna konzumentima kod ove sorte. Sazreva u prvoj polovini septembra. Stablo je bujno, a grane u kruni rastu pod širokim uglovima. Vegetacija mu kreće ranije, početkom aprila a cvetanje pocinje 20. aprila. Protandričan je, tj. ranije mu cvetaju muški od ženskih cvetova. Zbog izvesne osetljivosti na kasne prolećne mrazeve, preporučuje se za gajenje u toplijim, prisojnijim oblastima. Radja dobro, redovno i otporan je na pegavost lišća.

Nema na zalihama

Opis

Sadnice oraha Bugarski Šejnovo su poreklom iz Bugarske. Šejnovo je najstarija bugarska sorta oraha. Odabrana je kao spontani sejanac iz prirodne populacije oraha u selu Šejnovo, najužnim padinama planine Balkan 1938. godine.

Stablo je bujno i vitalno. Formira veliku srednje gustu krošnju sa savijenim granama. Odlikuje se visokim koeficijentom grananja, od1ične je rodnosti. Radja grozdasto i najrodnija je sorta. Vegetaciju počinje u prvoj polovini aprila a završava sredinom novembra. Muški cvetovi (rese) otvaraju se u drugoj polovini aprila, a ženski (tučkovi) krajem aprila i početkom maja. Znači da je izražen o protandrično cvetanje.

Preporučuje se za gajenje u vinogradarskoj zoni. Relativno je otporan prema bolestima.

Stablo je srednje bujnosti veoma visoke rodnosti. Plod je srednje krupan (oko 12 g), jajastog oblika, glatke, tanke, lako lomljive ljuske. Plod je jajastog oblika, tanke i lako lomljive luske. Jezgra je tamnožute boje, odličnog kvaliteta i visokog randmana (oko 53%). Jezgra je nešto tamnije žute boje, što mu se smatra glavnom manom. Odličnog je kvaliteta i visokog randmana (oko 54%). Sadrži veliki procenat ulja – preko 70% i malu količinu proteina.

Sadnice oraha Bugarski Šejnovo preporučuju se za gajenje u našoj zemlji. Sadnice oraha Šejnovo su kod nas izuzetno tražene zato što su se pokazale kao dobra sorta oraha i ova se sorta preporučuje za gajenje u našoj zemlji.

Otporna je na mrazeve jer kasno započinje vegetaciju.

Vreme sazrevanja: Sazreva početkom septembra. Iako relativno kasno počinje sa vegetacijom, ipak sporadično strada od poznih prolećnih mrazeva.

Oprašivač:  Za naše uslove, za dobar rod te sorte potreban je jedan oprašivač i preporučuje se da to bude Orah Rasna.