Badem – Domaći mekušac


Cena: 299,99 rsd po sadnici.

  • Sadnice badema domaći mekušac, maloprodajna cena.
  • Isporuka sadnica na teritoriji cele Srbije.
  • Za veće količine pozovite za dogovor oko cene i transporta.
  • Za veće količine postoji dogovor oko uslužne sadnje

Za poručivanje telefonom pozovite: 063/821-24-12 Aleksandar

Domaći mekušac je vrsta badema. Plod je krupan, meke i  srednje tanke ljuske, lepog, ukusnog i slatkog jezgra. Stablo je srednje bujno do bujno. Kasno cveta pa nema problema sa kasnim mrazom. Jako dobar za naše uslove.

 

Vreme zrenja: Krajem septembra meseca.

Nema na zalihama

Opis

Badem predstavlja cenjeno, vrlo kalorično i hranjivo voće, kako na domaćem, tako i na inostranom tržištu. Plodovi sadrže kvalitetne masnoće, belančevine, ugljene hidrate, mineralne i aromatske materije kao i vitamine. Osim značajne upotrebe u domaćem kulinarstvu, značajna je njegova uloga i u prehrambenoj, farmaceutskoj, konditorskoj i kozmetičkoj industriji.

Badem spada među najstarije kulture kod. Uveli su ga u kulturu u VI. veku pre nove ere stari Grci, koji su osnivali svoje kolonije po zemljama Sredozemlja. Danas se badem najviše gaji u Italiji, Španiji, Grčkoj, Maroku, u Kaliforniji (SAD) i dr. Gajenje badema je ograničen u zemlja-ma s oštrijom klimom nego što je sredozemna, kao i u suptropskom području. Procenjuje se da je u svetu pod bademom oko 1.100.000 ha, od toga je polovina u Sredozemlju.