Breskva – Veteran


Cena: 349,99 rsd po sadnici.

 • Sadnice veteran breskve, maloprodajna cena.
 • Isporuka sadnica na teritoriji cele Srbije.
 • Za veće količine pozovite za dogovor oko cene i transporta.
 • Za veće količine postoji dogovor oko uslužne sadnje

Za poručivanje telefonom pozovite: 063/821-24-12 Aleksandar

Sazrevanje: Drugom polovinom avgusta meseca
Plodovi su srednje krupni do krupni, okruglastog oblika, žute boje sa izraženim dopunskim rumenilom koji obuhvata veći deo ploda.
Meso je žuto, veoma sočno, izraženog ukusa.

Nema na zalihama

Opis

Breskva Veteran u potpunosti opravdava svoje ime, jer već ima oko 100 godina. Međutim, nivo njegove tražnje se godinama ne smanjuje, već se, naprotiv, povećava. Razlog za to su izuzetne karakteristike ploda, nepretenciozna nega, pouzdana svojstva izdržljivosti i stabilnost prinosa.

Istorija uzgoja

Ova stara i proverena kultura pojavila se u Kanadi (Ontario) 1925. Njeni „roditelji“ su bile sorte breskve Elberta Early i Waikan. Državna ispitivanja kulture vrše se od 1948. Preporučuje se za gajenje u regionu Severnog Kavkaza, ali se gaji i na drugim južnim geografskim širinama. Glavni pravac upotrebe voća je sveža potrošnja, iako su u stvari bliži univerzalnim breskvama.

Opis sorte

Stabla kulture su srednje veličine (do 4 m), sa sferičnim i gustim krošnjama. Njegova popularnost među baštovanima ne jenjava, jer ima visok nivo izdržljivosti, optimalno vreme sazrevanja i odličan ukus.

Od plusa kulture, takođe napominjemo:

 • dobijanje stabilnih i obilnih žetva;
 • dobar stepen rane zrelosti;
 • produktivnost samooprašivanja;
 • odlični parametri očuvanja kvaliteta i transportabilnosti breskve;
 • pouzdan nivo otpornosti na klasterosporijum i citosporu.

minusi:

 • relativno nizak nivo imunog potencijala za pepelnicu;
 • intenzivno zadebljanje u predelu krune.

Karakteristike voća

Breskve su velike (135-185 g), imaju zaobljen oblik. Kora je jarko žutih nijansi, sa blagom pubescencijom i sa crvenkastim pramenovima, zauzima značajan deo njene površine. Pulpa nije mnogo gusta, žućkasta, sočna, sa izraženom aromom. Odvajanje semena od pulpe je zadovoljavajuće.

Kvaliteti ukusa

Breskve su slatke na nepcu, sa intenzivnom aromom.

Sazrevanje i plodonošenje

Kultura sa srednjim vremenom zrenja. Najveći deo žetve se bere u drugoj polovini avgusta. Stepen rane zrelosti je dobar – u trećoj godini rasta. Plodovanje je jednogodišnje, stabilno.

Prinos

Sa zrelih stabala u proseku se ukloni 45-50 kg breskve. Visok stepen produktivnosti obezbeđuje se intenzivnim procesom formiranja pupoljaka na drveću.

Samoplodnost i potreba za oprašivačima

Biljka je samooplodna – ne trebaju joj dodatni oprašivači. Međutim, prinosi se mogu povećati sadnjom drugih sorti breskve na parcelama.

Uzgoj i briga

U umerenoj klimi je svrsishodnije saditi drveće kulture u proleće. Ima smisla saditi u jesen ako je zima u potpunosti u skladu sa kalendarskim parametrima, a temperature ne padaju ispod -15 ° C.

Drugim rečima, za produktivno ukorenjavanje drveća, privremeno snabdevanje treba da bude 8-10 nedelja pre hladnoće. Osim toga, u jesen je izbor mladih stabala širi, a drveće ima lišće i razvijeno korenje, što omogućava kvalitetan i predmetan izbor sadnica.

Breskve treba saditi u periodu mirovanja. Za južne, severoistočne i severozapadne regione preporučujemo Veteran datum za sadnju breskve 10-15. septembra. Na teritorijama Krima i Krasnodarske teritorije, kultura se sadi do 20. oktobra, ali ako se zahlađenje predviđa kasnije, onda do 10. novembra.

U uralskim i sibirskim regionima kultura nema vremena da formira jajnike i sazri, pa se uzgaja isključivo u pokrivenim zgradama.

Drveće ne toleriše dobro presađivanje, iz tog razloga, odabir mesta za njihovu sadnju treba biti pažljiv. Odabrani južni delovi parcela ne bi trebalo da budu zasenčeni, ali je na severnim stranama bolje zaštititi ih ogradom (možete živeti), držeći rastojanje od 2 m. Nizije su kontraindikovane za sadnice. Lokacija podzemnih voda od ivice tla ne bi trebalo da bude manja od 1,5 m.

Ne preporučujemo sadnju sadnica nakon useva velebilja ili dinje. Raž i ovas su pogodni prekursori useva.

Produktivnije za breskvu Veteran su peskovita ilovača, ilovasta i černozemna zemljišta, imaju dovoljno vlage i potrebnu količinu kreča.

Po godinama je svrsishodnije odabrati dvogodišnje sadnice (visine 1,5 m, sa 3-4 cveta). Generalno, kriterijumi za njihov izbor i mere za očuvanje sadnica pre sadnje su standardni. Veličina sadnih udubljenja zavisi od parametara sadnica, ali ne bi trebalo da budu manja od 50x50x50 cm.Poželjno je drenaža udubljenja do 20 cm, ali se vrši prema stanju zemljišta.

Algoritam sadnje useva je standardni. Sadnica se postavlja vertikalno, a korenje se širi duž zemljanog brda. Ovratnik korena se postavlja 3-5 cm iznad nivoa tla. Navodnjavanje nakon sadnje vrši se sa 8-10 litara vode.

Prolećno hranjenje uključuje unošenje đubriva koja sadrže azot, a koristi se i humus. U jesen, drveće se hrani suplementima kalijum-fosfora.

Postupak oblikovanja obrezivanja kulture sprovodi se sa početkom procesa pupoljka. U jesen, tokom žetve, vrši se sanitarna seča.