Borovnica – Darov ( Darrow )


Cena: 999,99 rsd po sadnici.

  • Sadnice Borovnice – Darov, maloprodajna cena.
  • Isporuka sadnica na teritoriji cele Srbije.
  • Za veće količine pozovite za dogovor oko cene i transporta.
  • Za veće količine postoji dogovor oko uslužne sadnje

Za poručivanje telefonom pozovite: 063/821-24-12 Aleksandar

Uzgojni oblik: žbun, uspravan, bujan, visina do 2 m.

Plod: krupan, čvrst, kiselkast i ukusan.

Vreme dozrevanja: kasna borovnica, krajem  jula – tokom avgusta.

Oplodnja: samooplodna.

Položaj: sunčan.

Zahtev zemljišta: dobro uspeva na svakom kiselom zemljištu ( pH 4 – 5,2 ). Na krečnjaku uspeva samo ako postoji dovoljno dubok sloj kiselog humusa.

Otpornost: na niske temperature, do – 25°C.

Nema na zalihama

Opis

Borovnica je bobičasti grm koji zauzima dostojno mesto na mestu mnogih letnjih stanovnika, jer se lako uzgaja, a plodovi kulture su veoma zdravi i ukusni. Jedna od popularnih sorti je kanadska sorta Darrow.

Opis sorte

Borovnica Darou, koju su kanadski naučnici uzgajali 1965. godine, je visok grm sa okomitom krunom, koji pod pritiskom brojnih bobica iz sfernog prelazi u raširenu. Kompaktni grm karakterišu uspravne, elastične grane i fleksibilni svetlosivi izdanci, kao i umereno lišće sa svetlo zelenim lišćem, koje do jeseni dobija crvenkastu nijansu. U povoljnim uslovima, grm raste do visine od 180-200 cm.

Tokom perioda cvetanja, grm poprima dekorativni izgled, obilno prekriven snežno belim cvetovima. Borovnice cvetaju početkom juna, ponekad sredinom meseca.

Karakteristike voća

Kanadska borovnica je klasifikovana kao krupnoplodna vrsta. Prosečna težina bobice je 2-2,5 g (prečnik je oko 2-2,2 cm). Oblik bobica je ispravan – ravno-okrugao, blago spljošten, sa glatkom površinom. U fazi tehničke zrelosti, bobice imaju bledo zelenkastu boju. Zrele borovnice su ravnomerno obojene svetlo plavom ili tamnoplavom bojom, razblažene sa izraženim plavičastim cvetom. Koža bobica je tanka, tako da plod može da pukne.

Ubrane bobice se mogu transportovati, a takođe i čuvati neko vreme na temperaturi od + 10-12. Na temperaturi od +2, kvalitet čuvanja bobica se može produžiti. Preporučljivo je transportovati usev u plastičnim kontejnerima sa poklopcima.

Vitaminska bobica ima univerzalnu namenu – jede se sirova, zamrznuta, prerađuje u džemove, voćne napitke, melje sa šećerom i suši u dehidratoru.

Kvaliteti ukusa

Darove kasne borovnice poznate su po svom odličnom i nezaboravnom ukusu. Meso bobica je gusto, mesnato, nežno i sočno. Voće ima slatko-kiseli ukus, upotpunjen svetlom aromom. U retroukusu se osećaju delikatne vinske note, koje neće ostaviti ravnodušnom nijednu domaćicu. Pulpa borovnice ima rekordnu količinu vitamina C.

Sazrevanje i plodonošenje

Bobicu karakteriše kasno sazrevanje. Žbun počinje da daje plodove u 2. godini nakon sadnje. Sredinom avgusta možete probati borovnice. Plodovi ne sazrevaju u isto vreme, tako da je plodnost sorte rastegnuta – može trajati 2-3 nedelje. Masovno sazrevanje i branje bobica počinje posle 17. avgusta. U regionima sa kratkim i hladnim letima, ponekad sve bobice nemaju vremena da sazrevaju.

Prinos

Prinos je još jedna prednost sorte. Vodeći računa o bobičastom grmu, možete dobiti pristojnu žetvu – do 5-8 kg vitaminskih plodova. Neki iskusni ljetni stanovnici tvrde da se prinos malo povećava na odraslom drvetu.

Samoplodnost i potreba za oprašivačima

Darrow je samooprašiva sorta i stoga joj nije potrebno dodatno pomoćno unakrsno oprašivanje. U praksi, sadnja dodatnih sorti za oprašivanje može povećati prinos za četvrtinu.Efektivne vrste donatora za borovnice Darov će biti Patriot, Berkeley, Bluegold i Spartan.

Uzgoj i briga

Sadnja sadnica se vrši i u proleće (do vegetacije) i u jesen (pre stabilnih mraza). Važno je posmatrati rastojanje između zasada – 1-1,5 metara.

Za sadnju se kupuju jednogodišnje/dvogodišnje sadnice. U procesu uzgoja borovnice potrebne su im intenzivne agrotehničke mere: zalivanje, prihranjivanje, održavanje kiselosti zemljišta, oblikovanje grma, proređivanje uklanjanjem suvišnih grana i izraslina, sprečavanje bolesti, priprema za hladno vreme i briga o zemljištu (rahlanje , uklanjanje korova, malčiranje).

Vrijedno je zapamtiti da zalivanje sa godinama drveta postaje intenzivnije. Pored toga, biljka veoma pozitivno reaguje na hranjenje korena. Kiselost se reguliše navodnjavanjem zakiseljenom vodom. Formiranje grma i uklanjanje grana vrši se od 2-3 godine rasta borovnice.