Kruška – Jeribasma ( Vodenac )


Cena: 299,99 rsd po sadnici.

  • Sadnice kruške – jeribasma ( vodenac ), maloprodajna cena.
  • Isporuka sadnica na teritoriji cele Srbije.
  • Za veće količine pozovite za dogovor oko cene i transporta.
  • Za veće količine postoji dogovor oko uslužne sadnje

Za poručivanje telefonom pozovite: 063/821-24-12 Aleksandar

Plod je srednje krupan do krupan, težine oko 190 grama, nepravilno kruškastog oblika. Meso ploda je veoma sočno, vodenasto, slabe arome i slatko. Otporna je na kasne prolećne mrazeve, nije probirač zemljišta, dobro podnosi sušu. Plodovi pre zrenja lako opadaju sa grana a osetljivi su na udarce, čuvaju se par meseci po branju. Sazreva krajem septembra meseca.

Nema na zalihama

Opis

Jeribasma je domaća autohtona jesenja sorta kruške. U Srbiji se gaji isključivo po okućnicama. Drvo joj je veoma bujno, do 15 m visine. Kasno prorodi, u 10.-12. godini. U punoj rodnosti daje redovne i obilne prinose. Može da rodi od 500 do 800 kg, pa čak i 2000 kg po stablu. Drvo joj je dugovečno i može da živi do 200 godina.

Kruna je širokopiramidalna, retka sa oborenim granama. Ugao grananja je veliki. Prečnik krune u punoj rodnosti može biti 18 m. Rađa na dugim i kratkim rodnim granama. Grane su krte. Rodni pupoljci su krupni, konični i glatki.

List je srednje krupan, jajast, pri vrhu zašiljen, po obodu slabo nazubljen, na dugoj dršci. Cveta rano. Ima loš polen. Oprašivači su nepoznati.

Plod je krupan ili vrlo krupan, 180-200 g, zvonastog oblika, na debeloj peteljci. Peteljkino udubljenje je plitko, čašica ima kratke listiće, otvorena je u malom udubljenju. Pokožica je nežna, zelenožuta, poprskana sitnim smeđim tačkicama, a na sunčanoj strani prelivena bledim rumenilom. Meso je belo, sa žutom nijansom, sočno vinastog ukusa, bez posebne arome.

Sazreva krajem avgusta. Plod izdržava transport. U običnim skladištima može se čuvati 5 do 15 dana. Drvo je srednje izdržljivo prema mrazu, a cvet je izdržljiv. Izdržava sušu. Prema bolestima je otporna. Ova sorta ima gen otpornosti prema bakterioznoj plamenjači. Na sejancu se može gajiti na erozivnim terenima.

Plodovi se koriste za jelo i proizvodnju sokova.