Jabuka – Florina


Cena: 249,99 rsd po sadnici.

  • Sadnice jabuke – florina, maloprodajna cena.
  • Isporuka sadnica na teritoriji cele Srbije.
  • Za veće količine pozovite za dogovor oko cene i transporta.
  • Za veće količine postoji dogovor oko uslužne sadnje

Za poručivanje telefonom pozovite: 063/821-24-12 Aleksandar

Voćne sadnice jabuke “Florina” je sorta koja je nastala u Francuskoj ukrštanjem sorti jabuka: Zlatni delišes, Starking, Red Rom Beauty i Jonatan. Ova sorta je otporna na mnoge bolesti (pepelnicu, krastavost ploda…). Za podlogu se koristi jabuka M26 i M9.
Veoma je pogodna za organsku proizvodnju jabuka.
Plod je krupan, meso ploda je debelo, čvrsto i krto, slatkog je ukusa sa karakteristikom blage kiselosti. Pokožica je bledožuta prekrivena tamnocrvenom bojom.

Vreme zrenje je polovinom oktobra, može se čuvati do kraja marta i tada joj je ukus mnogo bolji nego nakon branja.

Nema na zalihama

Opis

Ovu zimsku sortu Francuzi su razvili 1977. godine. Da bi je dobili, ukršteno je 3 stabla jabuka: Jonathan, Golden Delicious, Rome Beauty. Preporučuje se za uzgoj u regijama s toplom i umjerenom klimom.

Izgled drva

Drveće sorte Florina, ili Firence, raste srednje visine – do 3 m. Kruna u njima je široka, zaobljenog oblika, vrlo zadebljana. Grane se protežu od debla pod kutom 45–80 °, odrastaju. Novi izdanci u mladim stablima formiraju se vrlo dobro.

Na patuljastom temeljcu visina stabla jabuka Florine doseže 1, 8 m

Plodovi se formiraju srednji i krupni – 110-150 g. Okruglastog su oblika. Glavna boja je žuta, prekrivena svetlo crvenom s plavkastim nijansama i belim mrljama. Kora se odlikuje gustoćom i elastičnošću. Debljina joj je prosečna. Znate li? Najveća jabuka na svetu uzgajana je u Japanu 2005. godine. Težina joj je bila 1.849 kg. Meso jabuke je srednje gusto, nežno, sočno, aromatično, hrskavo. Oslikana je u svetlo žutim tonovima. Ukus joj je sladak s suptilnom kiselošću. Prema skali degustacije, ocenjen je s 4, 1-4, 4 boda.

Plodovi stabla jabuka Florina imaju voštani premaz i ljubičasti ton

Drveće se dobro opire infekciji s krastama, pepelnicom, bakterijskim opeklinama, moniliozom . Retko ih pogađaju zelene lisne uši. Raznolikost je osetljiva na rak u Europi.

oprašivanje

Raznolikost je samoplodna . U nedostatku oprašivača, oko 16–26% plodova je vezano. Prilikom sadnje u neposrednoj blizini drugih sorti koje mogu oprašiti Florinu postavlja se do 36% jabuka. U blizini opisane sorte najbolje je saditi Zlatni i Crveni delišes, melrouz, ajdared.

Vreme cvetanja i zrenja jabuka

Cvetanje se javlja u srednjim uslovima. Duga je – trajanje joj je oko 14 dana. Voće je mešano . Najčešće se plodovi formiraju na vrhovima godišnjih izraslina i na rukavici.

Prv prinos javlja se 2-3 godine nakon sadnje ako se stablo sadi na stabljiku slabog rasta, a u 4-5 godina kada se sadi na stabljiku snažnog rasta.

Prinos jednog petogodišnjeg stabla iznosi 5–10 kg, a desetogodišnjeg stabla 60–70 kg.