Italijanski Rizling


Cena: 199,99 rsd po sadnici.

  • Sadnice vinove loze – italijanski rizling, maloprodajna cena.
  • Isporuka sadnica na teritoriji cele Srbije.
  • Za veće količine pozovite za dogovor oko cene i transporta.
  • Za veće količine postoji dogovor oko uslužne sadnje

Za poručivanje telefonom pozovite: 063/821-24-12 Aleksandar

Sadnice vinove loze, vinske bele sorte”Italijanski Rizling (Grasevina) je poreklom iz Francuske gde ne spade u najomiljenije vrste. Italijanski Rizling je dosta rodna i otporna sorta. Čokot je srednje bujnosti. List je srednje veličine, petodelan. Grozd je mali, valjkast, sa krilcem. Bobice su male, okrugle, sa jasno istaknutim pupkom, zelenožute, sočne. Period sazrevanja je krajem septembra meseca. Najviše se gaji u Evropi i na Balkanu. Italijanski rizling je vodeća vinska sorta na Fruškoj gori. On se jako dobro prilagodio našim uslovima, tako da redovno rađa i nema velikih oscilacija u kvalitetu. Vino koje dobijamo od Italijanskog rizlinga je kvalitetno, odlikuje se zeleno-žutom bojom, čistim vinskim mirisom i harmoničnim ukusom. Podloga na kojoj se kalemi Italijanski rizling je Kober 5BB.

Nema na zalihama

Opis

Sorte vinove loze su brojne ali Rizling italijanski je pravi izbor za vinogradare. To je veoma zastupljena sorta u našim vinogorjima. Vreme je sadnje novih vinograda i treba pažljivo izabrati sorte vinove loze, uvažavajući zemljište i njegove karakteristike, rodnost, otpornost na bolesti i da li je vino traženo na tržištu.

Sinonimi:

Rizling talijanski (Srbija), Graševina, Grašica (Hrvatska), Laški rizling (Slovenija), Welschriesling (Nemačka), Riesling italico (Italija)

Poreklo: Potiče iz Francuske.

Rasprostranjenost: Gaji se u Nemačkoj, Italiji, Austriji, Mađarskoj, Slovačkoj, Češkoj, Rumuniji, Bugarskoj, Sloveniji, Hrvatskoj i dr. Kod nas se gaji u svim vinogorjima.

Ekološko – geografska pripadnost: Proles occidentalis (Convarietas occidentalis)

Botanički opis:

Čokot je srednje bujan. Vrh mladog lastara je beo, vunasto maljav a sam vrh je svetlo crvenkast. Zreo lastar je tanak do srednje debljine, srednje dugih internodija, kolenca normalno izražena. Boja kore smeđa, žućkasta, kolenca neznatno tamnija. Odrasli list je srednje veličine ili mali, duži nego širi, trodelan ili petodelan. Peteljkin sinus je u obliku slova «U». Gornji sinusi duboko i nejednako useđeni. Lice lista svetlo zelene boje, glatko i golo. Naličja lista bledo zelenkaste boje, paučinasto maljavo. Zupci nejednaki. Nervi zelene boje. Peteljka kraća, tanka, zelene boje, gola, ponekad i sa prelivom crvenkaste boje. Cvet je morfološki i funkcionalno hermafroditan.

Grozd – mali ili srednje veličine zbijen, valjkast ili kupast, najčešće sa jednim krilcem, što je karakteristično za sortu. Peteljka grozda duga i tanka.

Bobica –
 mala, okrugla ili neznatno izduženo okrugla kod veoma zbijenih grozdova. Pokožica debela, prozračna, protkana sitnim žilicama, zelenožute boje, pokrivena pepeljkom sa veoma izraženim pupkom što je karakteristika sorte. Meso je sočno a bobica sadrži mnogo semenki.

Agrobiološke karakteristike:

Epoha sazrevanja – grožđe sazreva u III epohi. Pozna je sorta.
Oplodnja –
 normalna i redovna.
Koeficijent rodnosti –
 1,2 – 1,4

Prinos grožđa – varira od 10,000 – 15,000 kg/ha, pa i znatno više, što zavisi od klona, uzgojnog oblika, režima ishrane, načina rezidbe, lozne podloge i dr.

Rezidba – primenjuje se duga, tj. mešovita. Lukovi se režu na 8 – 10 okaca.
Uzgojni oblici – 
pogodni su svi koji omogućavaju primenu mešovite rezidbe.

Tipovi zemljišta – odgovaraju joj rastresita, propusna, umereno plodna, krečna, peskovita i toplija zemljišta.
Otpornost prema prouzrokovačima važnijih bolesti –
 srednje je osetljiva prema plamenjači, a osetljiva prema pepelnici i naročito na sivu plesan.

Otpornost prema niskim temperaturama – spada u red otpornijih sorti prema niskim zimskim temperaturama. Okca izmrzavaju na -22 do -24 C.