Šljiva – Timočanka


Cena: 349,99 rsd po sadnici.

  • Sadnice šljiva – timočanka, maloprodajna cena.
  • Isporuka sadnica na teritoriji cele Srbije.
  • Za veće količine pozovite za dogovor oko cene i transporta.
  • Za veće količine postoji dogovor oko uslužne sadnje

Za poručivanje telefonom pozovite: 063/821-24-12 Aleksandar

Voćne sadnice šljive, sorte “Timočanka” je nastala na Institutu za voćarstvo u Čačku.Sazreva sredinom avgusta. Dobijena je ukrštanjem sorti Stenlej i Kalifornijska plava 1964. godine. U poslednjih nekoliko godina se povecala potraznja za Timocankom.

Nema na zalihama

Opis

Stablo je izrazito bujno. Krošnja je razvedena i velikog potencijala rodnosti. Ne lomi se pod teretom roda. Odlično je garnirana rodnim drvetom. Rađa na majskim kiticama i jednogodišnjim grančicama. Sadrži prosečno 1,30 cvetova u cvetnom pupoljku. List je krupan, jajast, tamnozelen, sjajne površine i izražene nervature. Cvet je krupan i beo, sa razvijenim elementima. Delimično je samooplodna. Cveta približno kad i Stenlej. Rodnost je odlična, čak i u godinama sa poznim mrazom. U pojedinim godinama nešto je osetljivija prema prouzrokovaču truleži ploda (Monilinia laxa Aderh et Ruhl.). Na virus šarke šljive (Plum pox virus) je tolerantna. Sa sejancem dženarike kao podlogom, pokazuje odličnu kompatibilnost.

Plod je krupan, mase 50-70g. Dimenzije ploda su: visina – 49,6 mm. širina – 44,8 mm. debljina – 44,8 mm. Intenzivne je plave boje sa obilnim pepeljkom. U pojedinim godinama javlja se rđasta prevlaka. Po izgledu sličan je Čačanskoj lepotici. Rastvorljivih suvih materija ima 14,4-18,7%. Mezokarp svetložut do ćilibaran, ukusan. Koštica je krupna, hrapava, ponekad se teže odvaja od mesa ploda. Dimenzije koštice su: visina -27,1 mm, širina – 18,1 mm, debljina – 10,4 mm.

Zri obično 3 do 4 nedelje pre Stenleja. Transportabilnost i sposobnost čuvanja je odlična.

Timočanka je visokokvalitetna stona sorta, krupnog i tamnoplavog ploda sa obilnim pepeljkom. U pojedinim godinama se pojavljuje rđasta prevlaka, što umanjuje tržišnu vrednost ploda.