Šljiva – Čačanska Najbolja


Cena: 299,99 rsd po sadnici.

  • Sadnice šljiva – čačanska najbolja, maloprodajna cena.
  • Isporuka sadnica na teritoriji cele Srbije.
  • Za veće količine pozovite za dogovor oko cene i transporta.
  • Za veće količine postoji dogovor oko uslužne sadnje

Za poručivanje telefonom pozovite: 063/821-24-12 Aleksandar

Voćne sadnice šljive, sorte “Čačanska najbolja” je nastala na Institutu za voćarstvo u Čačku. Sazreva sredinom avgusta. Cveta srednje rano. Dobro je oprašuju čačanska rana, čačanska lepotica i stenli. Rađa dobro. Plod je krupan, jajast, tamnoplave boje. Meso je zelenkastožuto, čvrsto, dosta sočno i ukusno.

Nema na zalihama

Opis

Stablo je bujno do vrlo bujno na sejancu dženarike. Krošnja je relativno retka, piramidalna, velikog potencijala rodnosti. Rodno drvo je pravilno raspoređeno duž tanjih i debljih grana. Rađa uglavnom na majskim kiticama i jednogodišnjim grančicama. Cvetni pupoljci imaju u proseku 1,66 cvetova. List je relativno krupan, izduženojajast sa zaobljenim zupcima. Peteljka je srednje debljine, kratka, retko sa žlezdama pri osnovi. Cvet je srednje krupan, sa belim laticama. Cveta srednje rano, istovremeno sa Čačanskom ranom, Čačanskom lepoticom, Čačanskom rodnom, Rut geršteterom (Ruth Gerstetter) i dr. Samobesplodna je sorta. Oprašivači su: Čačanska lepotica, Rut geršteter (Ruth Gerstetter), Čačanska rodna, Žuta butilkovidna (Zhlta Butilkovidna) i dr. Ima visok potencijal rodnosti, koji se različito ispoljava, zavisno od lokaliteta, vremenskih uslova u periodu cvetanja, podloge i sl. U povoljnim uslovima rađa redovno i obilno. Srednje je osetljiva prema prouzrokovačima plamenjače (Polystigma rubrum Pers.) i rđe (Puccinia pruni spinosae Diet.) šljive. Otporna je prema truleži ploda (Monilinia laxa Aderh et Ruhl.). Visoko je tolerantna prema šarki šljive (Plum pox virus). Zaraza se lokalizuje. Stabilan prinos daje na crnom trnu.

Cilindričnog je oblika, vrlo je krupan (44 g), a može dostići i 90 – 100 g. Dimenzije ploda su: visina – 43,8 mm, širina – 39,5 mm i debljina – 39,4 mm. Pokožica je srednje debljine, čvrsta, tamnoplava do crna, sa obilnim srebrnastim pepeljkom. Šav je izražen i deli plod na dva jednaka dela. Peteljka je srednje dužine, čvrsta i odlično se drži za plod. Meso je žuto, vrlo čvrsto, sočno, slatko-nakiselog ukusa, srednje arome. Sadrži 16,8% rastvorenih materija, 10,3% ukupnih šećera i 0,83% kiselina. Plodovi su vrlo atraktivni. Koštica je krupna (1,76 g), izdužena, jajastog oblika, zarubljena pri osnovi, svetlodrap boje. Odvaja se od mesa. Dimenzije su joj: visina – 25,7 mm, širina – 15,0 mm i debljina – 9,8 mm.

Sazreva 3-5 dana pre Stenleja, krajem druge i početkom treće dekade avgusta. Vrlo je transportabilna. Dugo se održava na grani, a može se brati i pre pune zrelosti, jer rano dobija plavu boju.

Kvalitetna stona sorta, velike bujnosti i visokog potencijala rodnosti. Treba je gajiti u povoljnim uslovima vinogradarske zone i na kržljavim podlogama (St. Julien, crni trn i sl.) uz oprašivače. Vrlo pogodna za zamrzavanje, a može se koristiti i za sušenje i proizvodnju rakije. Gaji se u mnogim evropskim zemljama i na Novom Zelandu.