Kivi – Hejvord


Cena: 799,99 rsd po sadnici.

  • Sadnice kivija – hejvord, maloprodajna cena.
  • Isporuka sadnica na teritoriji cele Srbije.
  • Za veće količine pozovite za dogovor oko cene i transporta.
  • Za veće količine postoji dogovor oko uslužne sadnje

Za poručivanje telefonom pozovite: 063/821-24-12 Aleksandar

Sorta je odličnog kvaliteta, veoma krupna, ovalnog oblika. Pokožica je tanka braon boje. Plodovi su sočni, svetlo zeleni. Mogu se dugo čuvati. Može se saditi u špaliru, ali i kao pergola, na rastojanju 1,5-2 m. Obavezan je oprašivač i to jedan oprašivač na 1-4 biljke. Sazreva krajem oktobra.

Nema na zalihama

Opis

Kivi Hejvord spada u listopadne puzavice. U našem podneblju bez problema izdržava do -15C. Uz zaštitu agrotekstilom može izdržati i niže temperature. Treba izbegavati sadnju kivija na mestima sa jakim i hladnim zimskim vetrovima. U Srbiji se najčešće uzgaja u kućnoj-hobi varijanti uz neku pergolu ili žicu. Višestruka je korist od gajenja kivija: dekorativno izgleda kao puzavica, pravi veoma prijatnu hladovinu i rađa zdrave i ukusne plodove.

Razmak između sadnica kivija prilikom sadnje ide od 2-5 metara. Gustinu sadnje sami određujete u zavisnosti od željenog efekta (špalir, pergola…) Potrebno je iskopati sadnu jamu minimalno 50x50x50 cm i posaditi sadnicu u što kvalitetniju zemlju. U trenutku isporuke je 99% sadnica u saksijama tako da niste limitirani vremenom sadnje. Odmah po sadnji je potrebno postaviti mrežu – armaturu ili žicu gde će moći nesmetano da se penje.

Pošto se u Srbiji kivi uglavnom gaji uz okućnice najbolje je prolećno ili zeleno orezivanje kad biljka olista i prođe opasnost od kasnih prolećnih mrazeva. Kivi bujno raste i raskošno se širi na sve strane pa se rezidba obavlja postupno i višekratno. Orezuju se pregusti suvišni izdanci, oštećene i suve grane čime se omogućava dobro osvetljenje grana i bolje zametanje plodova.

– Orezivanje za rodnost – obavlja se nakon četvrte godine, pri čemu se pravi balans između rasta i rodnosti,
– Orezivanje za oživljavanje ili podmlađivanje – primenjuje se u vreme slabljenja rasta i rodnosti biljke.

Redovnim održavanjem i prihranjivanjem u toku vegetacije biljka stiče dobru kondiciju i retko dolazi do pojave bolesti. Kiviju može smetati prevelika vlaga zemljišta i napad biljnih vaši. U slučaju pojave biljnih vaši potrebno je zaraženu sadnicu tretirati odgovarajućim insekticidom  kao i preventivno prskanje nezaraženih biljaka.