Kalemljeni Lešnik – Rimski


Cena: 799,99 rsd po sadnici.

  • Sadnice kalemljenog lešnika – rimski, maloprodajna cena.
  • Isporuka sadnica na teritoriji cele Srbije.
  • Za veće količine pozovite za dogovor oko cene i transporta.
  • Za veće količine postoji dogovor oko uslužne sadnje

Za poručivanje telefonom pozovite: 063/821-24-12 Aleksandar

Sadnice lesnika – Rimski je srednje bujan do bujan. Stvara mnogo izdanaka sto smatraju manom ove sorte. Sadnica lesnika cveta srednje kasno i dobro rađa.

Plod je krupan (3-3,5g), okruglasto-pljosnatog oblika. Oblik i veličina ploda su dosta neujednačeni, a oblik je često nepravilan ,uglast, sa izraženim šavom. U račvici se obično nalaze po 3-4 ploda. Zreli plodovi lako ispadaju. Randman je srednje visok (40-45%). Jezgro je krupno, slatkog ukusa, slabije izražene arome.

Lešnik Rimski sadrži dosta veliki procenat praznih plodova, a oko 5% plodova sadrži dvostruke jezgre. Spada u prateće sorte. Preporučuje se za gajenje kao oprašivač za Istarski dugi i Enis.

Vreme sazrevanja: Početkom septembra

Nema na zalihama

Opis

Poreklo sorte je iz Italije, na našim prostorima se gaji od osamdesetih godina prošlog veka, plod okruglastog oblika. Ove sorte lešnika odlikuje visoka bujnost, odličan prijem i odličan porast kalemljene sadnice.

Za buduće voćare-proizvođače potrebno je napomenuti da sorta spada u grupu sorti dobre rodnosti, da cveta srednje kasno, otporna  je na mrazeve. Sazreva kasno prva polovina Septembra.

Kada govorimo o plodu možemo izdvojiti par klučnih osobina: plod je dobrog kvaliteta, ima debelu ljusku, ljuska je svetle boje, lako ispada iz omotača, loptastog oblika, velike veličine 3,0g do 3,2g.

Jezgro je dobrog kvaliteta, karakterističnog ukusa bez izražene arome, dobar za pečenje, koristi se u konditorskoj i stonoj upotrebi. Randman jezgra je 45%, veličina jezgra srednje sitna do srednje krupna 1,2 do 1,4g.