Jabuka – Zlatni delišes


Cena: 249,99 rsd po sadnici.

  • Sadnice jabuke – zlatni delišes, maloprodajna cena.
  • Isporuka sadnica na teritoriji cele Srbije.
  • Za veće količine pozovite za dogovor oko cene i transporta.
  • Za veće količine postoji dogovor oko uslužne sadnje

Za poručivanje telefonom pozovite: 063/821-24-12 Aleksandar

“Eureka! Pronašao sam je!” To su bile reči Pola Starka iz Rasadnika braće Stark, kada je zagrizao ovu jabuku u voćnjaku Andersona Mullinsa 1914. godine. I stvarno, pravo je zlato pronašao na brežuljcima Zapadne Virdžinije. “S ovom jabukom u ruci ne možete biti sigurni pijete li šampanjac ili jedete jabuku“, oduševljeno je tada izjavio Stark. Uzgaja se uglavnom u suvim i toplim krajevima. Plod ove jabuke je zelenožut,pomalo smeđ,a meso zuto I slatko,kiselkastog ukusa.Cveta srednje pozno,a sazreva krajem septembra. Rano prorodi i obilno radja,a podloge koje preporucujemo su M9 i M26 kao i MM106. Dobri oprasivaci za ovu sortu su Gloster, Ričared, Jonatan, Melrouz, Greni smit I Ajdared. U zelji za napredovanjem,stvorena su dva klona ove sorte-klon B I klon Rajders,te smo na taj nacin dosli do izuzetno poboljsanog I kvalitetnijeg ploda ove sorte.

Nema na zalihama

Opis

Stara američka sorta. Ima umereno bujno stablo sa velikom sposobnošću grananja. Rano prorodi, a zatim rađa veoma dobro. Može biti sklona alternativnom rađanju, posebno ako stabla imaju prevelik broj plodova, loše su ishranjena i nedovoljno snabdevena vodom. Dobro je oprašuju sorte Crveni Delišes, Ajdared, Greni Smit i Gala.

Plod je veoma kvalitetan, slatkog ukusa. Međutim ima tanku pokožicu pa je osetljiv na uboje i pritiske. Pored toga, kod ove sorte česta je pojava rđaste prevlaka na plodovima, posebno ako se stabla gaje u neadekavtnim agroekološkim uslovima (veća vlažnost vazduha, magle, pojava niskih temperatura tokom porasta plodova i sl.). Zbog toga ovu sortu ne treba gajiti na lokacijama za koje je poznato da na njima plodovi dobijaju pojačano rđastu prevlaku. Rađeno je na klonskoj selekciji, pa su izdvojeni klonovi koji imaju manju pojavu rđaste prevlake na plodovima kao što su klon B ili klon Golden Reinders, koji se smatra najotpornijim na pojavu ovog poremećaja plodova.

Posebnu pažnju treba posvetiti vremenu berbe. Ako se plodovu uberu na vreme i čuvaju u adekavtnim uslovima mogu se čuvati u hladnjačama sve do naredne berbe.