Dunja – Morava


Cena: 299,99 rsd po sadnici.

  • Sadnice dunje morava, maloprodajna cena.
  • Isporuka sadnica na teritoriji cele Srbije.
  • Za veće količine pozovite za dogovor oko cene i transporta.
  • Za veće količine postoji dogovor oko uslužne sadnje

Za poručivanje telefonom pozovite: 063/821-24-12 Aleksandar

Sazreva početkom oktobra meseca.

Nema na zalihama

Opis

Stvorena je ukrštanjem sorti Mamutova (Rea’s Mammoth) i Leskovačka. Hibridizacija je sprovedena 1967. godine, a za sortu je priznata 1987. godine.

Stablo je srednjebujno, neznatno razvijenije u odnosu na Leskovačku dunju, okruglaste krune, snažnih osnovnih grana koje rastu pod uglom od 600. Letorasti su svetlobraon boje, srednjetanki i nešto sjajniji od letorasta Leskovačke dunje. Najzastupljenije su kratke (kopljaste) rodne grančice, a dosta roda donosi i na prekraćenim jednogodišnjim letorastima. Pupoljci su sitni, zaoštreni, čvrsto priljubljeni uz koru letorasta. List je srednje veličine, okruglastoovalnog oblika, nenazubljen, srednje izražene nervature i sa naličja prekriven sitnim beličastim maljama. Cvet je vrlo upadljiv, srednje krupan do krupan, dvopolan, belih latica i vidno istaknutog tučka. Pripada grupi ranocvetnih sorti, čije cvetanje traje 6-8 dana i produkuje dosta polena dobre klijavosti. Samooplodna je sorta. Rano prorodi i rađa redovno i obilno. Standardne je otpornosti prema prouzrokovačima bolesti i štetočina, kao i druge sorte dunje. Odlične je kompatibilnosti sa dunjom kao podlogom pri kalemljenju.

Plod je krupan do vrlo krupan (prosečne mase oko 330 g), okruglastoovalnog oblika, ravne i glatke površine, bez neravnina. Čašica je srednjevelika i uvučena u duboko rebrasto udubljenje. Pokožica je tanka, glatka i sjajna, limunžute do slamastožute boje i prekrivena sitnim, sivkastim maljama. Meso ploda je žućkasto, čvrsto, zbijeno, krto, sitnozrnaste strukture, kiselkasto, osvažavajućeg ukusa i jake arome. Sadrži oko 13% rastvorljivih suvih materija, 0,2% tanina, 0,7% pektina. Semena kućica je mala do srednja, okruglastoovalnog oblika, smeštena u centralnom delu ploda. U njoj se nalazi prosečno 45-50 sitnih do srednjekrupnih, spljoštenih semenki, kljunastog oblika. Peteljka je vrlo kratka (oko 5 mm) i smeštena na samoj površini ploda ili u karakteristično malom rebrastom udubljenju.

Bere se početkom oktobra, nešto ranije od Leskovačke i Vranjske dunje. Čuva se do kraja marta bez gubljenja sočnosti, odnosno ne prozuknjava (tamni), što je značajna prednost u poređenju sa drugim sortama.

Morava je sorta dunje visokog kvaliteta i izražene dužine čuvanja plodova, i treba je više širiti u proizvodnji.