Domaći Pitomi Dren


Cena: 599,99 rsd po sadnici.

  • Sadnice domaćeg pitomog drena, maloprodajna cena.
  • Isporuka sadnica na teritoriji cele Srbije.
  • Za veće količine pozovite za dogovor oko cene i transporta.
  • Za veće količine postoji dogovor oko uslužne sadnje

Za poručivanje telefonom pozovite: 063/821-24-12 Aleksandar

Plod drena (drenjina) je duguljasta, crvena voćka sa košticom, kiselkastog ukusa. Otporan je na bolesti. Od plodova drena se prave marmelada, slatko, kompot likeri ili sok. Mlade drenjine su svijetlocrvene boje, dok su zrele drenjine tamnocrvene. Drenjine se koriste kao suho voće, za pravljenje pekmeza, čaja, soka i sl. Plodovi se jedu u svežem stanju, zamrzavaju se, suše ili prerađuju u pekmez, marmeladu, kompot, voćni sok, likere. Sazreva od kraja avgusta do početka septembra.

 

Nema na zalihama

Opis

Dren (Cornus mas) pripada porodici drenova i raste u južnoj Evropi i jugozapadnoj Aziji. Drugi narodni nazivi drena su: bila svibovina, drenak, drenić, drenka, drenovina, drenj … Plod drena se naziva drenjina.

Domaći dren je listopadni žbun ili niže drvo, visine do 6 m, zaobljene i guste krošnje. Mlade grančice su zelenosmeđe boje i blago dlakave. Listovi su jajasti i stoje nasuprot dugim, izvučenim vrhovima. Cvetovi drena su žuti i pojavljuju se pre listanja, sabrani u štitaste cvasti. Dren cveta u februaru i martu.

Sadnice drena mogu da rastu svuda, ali je najviše zastupljen na suvim, sunčanim i kamenitim stranama svetlih listopadnih šuma u zajednici s drugim grmljem i šibljem.

Vreme zrenja je kraj avgusta i početak septembra meseca.