Borovnica – Liberti ( Liberty )


Cena: 999,99 rsd po sadnici.

  • Sadnice Borovnice – Liberti, maloprodajna cena.
  • Isporuka sadnica na teritoriji cele Srbije.
  • Za veće količine pozovite za dogovor oko cene i transporta.
  • Za veće količine postoji dogovor oko uslužne sadnje

Za poručivanje telefonom pozovite: 063/821-24-12 Aleksandar

Ima snažan i uspravan žbun sa mnogobrojnim izdancima. Veoma je otporan na zimu. Bobice su srednje do krupne i nalaze se na spoljašnjoj strani žbuna. Imaju suv ožiljak i lako se beru. Poseduje izvanredan plavi prah na plodu i odlične je boje i arome. Veoma je pogodna za skladištenje i čuvanje. Kasno počinje da zri, tek krajem avgusta meseca.

Nema na zalihama

Opis

Sorta Liberti se odlikuje visokim prinosom, ukusom deserta i otpornošću na mnoge bolesti. Ova komercijalno priznata borovnica je jedna od vodećih industrijskih borovnica. Bobice se široko koriste u kuvanju.

Istorija uzgoja

Ovu sortu je 1997. godine oplemenio uzgajivač Džejms Hank sa Univerziteta u Mičigenu (SAD) kao rezultat oprašivanja sorti Eliot i Brigitte Blue. Uvršten u državni registar 2017

Opis sorte

Grm je visok, do 150 cm, srednje raširen, prečnika 120 cm, izdanci srednje dužine, ravni, zeleni i sjajni. List je ovalan, male veličine, zelen, gladak, tvrd. Cvetovi su beli, u obliku zvona, sakupljeni u gustom racemu, pojavljuju se u maju. Životni vek grmlja je oko 30 godina.

Karakteristike voća

Male bobice teže 1,5-2 g, spljošteno zaobljene, ljubičasto-plave sa plavim voštanim cvetom. Pulpa je gusta i sočna, zelenkasta sa delikatnom aromom. Koža je čvrsta. Dobro se transportuju, sveže se čuvaju u frižideru oko nedelju dana.

Kvaliteti ukusa

Ukus je sladak sa kiselinom, sadržaj šećera – 14,2%, kiselina – 1,1%, askorbinska kiselina – 18,1%. Ocena degustacije 4,5 poena.

Sazrevanje i plodonošenje

Žbun počinje da daje plod u 4. godini života, zatim redovno. Sorta je kasno sazrela u pogledu zrenja, bobice sazrevaju od kraja avgusta i tokom celog septembra. Obično su potrebne 2-3 naknade. Prema nekim baštovanima, berba se ponekad nastavlja sve dok ne počne prvi mraz. U nekim regionima se beru dva useva po sezoni. Može se ukloniti mehanički.

Prinos

U proseku iz jednog grma se uklanja 4-6 kg.

Regioni rasta

Sorta se preporučuje za sadnju širom Rusije. Treba napomenuti da zbog kasnog perioda sazrevanja u hladnijim klimatskim uslovima, u nepovoljnom vremenu, usev možda neće sazreti.

Samoplodnost i potreba za oprašivačima

Sorta je delimično samooplodna, da bi se dobili visoki prinosi, oprašivači se sade u blizini sa istim periodom cvetanja.

Uzgoj i briga

Kultura se sadi sredinom aprila ili u drugoj polovini oktobra. Za sadnice, zemljište se priprema unapred: dodaje se koloidni sumpor ili kalijum sulfat. Za sadnju u jesen, sadnice se biraju samo sa lignificiranim izdancima. U baštensko zemljište se dodaju visoki treset, pesak, trula četinarska piljevina, kora ili iglice smrče. Treset treba da čini najmanje 40% ukupne količine smeše. Optimalni nivo kiselosti zemljišta je pH 4,0, inače će lišće patiti od hloroze.

Rupe se kopaju dubine 50 cm i prečnika do 100 cm.U njih se sipa posebno pripremljena smeša i sipa se iz kante za zalivanje sa difuzorom prskanjem: 4 kante po 1 kv. metar. Jednogodišnje sadnice zakopavaju se za 2 cm, a dvogodišnje – za 3-4 cm. Između sadnica ostavlja se razmak od 1 m, između redova – 3 m. U privatnoj bašti možete saditi ređe. Posle sadnje zalijte i malčirajte trulim borovim iglicama.

U prvoj godini sadnje se prihranjuju amonijum sulfatom – 40 g za 1 grm, sa povećanjem veličine biljke, godišnja doza se povećava na 100-200 g. Pored toga, dodaje se kalijumova so – 40 g. g, superfosfat – 50 g, magnezijum – 20 g.

Azotna jedinjenja se primenjuju u 2. godini nakon sadnje: ½ ukupnog sastava – tokom perioda pupoljaka, zajedno sa fosforom i kalijumom. Druga polovina azotnog đubrenja primenjuje se početkom juna. Da bi se održala kiselost u baštenskom krevetu, jednom u 2 godine, 50 g sumpora se sipa ispod svakog grmlja, a zatim zalijeva.

U proleće se vrši sanitarna rezidba, uklanjajući grane oštećene tokom zime. Odraslim biljkama je potrebno godišnje orezivanje za proređivanje. Orezivanje protiv starenja vrši se u dobi od 5 godina. Kada se uzgajaju u industrijskom obimu, grane starije od 2 godine seku se da bi se dobile veće bobice na mladom prirastu.

Borovnice zahtevaju redovnu vlagu oko 2 puta nedeljno, ali ne mogu da podnesu stagnaciju vlage u korenu. Zalijte zakiseljenom mlakom vodom, za ovo koristite stono sirće – 100 g na kantu vode. Za jedan grm je potrebno oko 1 kantu vode. Neophodno je malčirati područje korena četinarskom piljevinom ili iglama. Tokom kišne sezone, učestalost zalivanja je smanjena. Korov se mora pažljivo ukloniti, a ne preporučuje se otpuštanje tla kako ne bi oštetili korenje.