Šljiva – Čačanska Rodna


Cena: 299,99 rsd po sadnici.

  • Sadnice šljiva – čačanska rodna, maloprodajna cena.
  • Isporuka sadnica na teritoriji cele Srbije.
  • Za veće količine pozovite za dogovor oko cene i transporta.
  • Za veće količine postoji dogovor oko uslužne sadnje

Za poručivanje telefonom pozovite: 063/821-24-12 Aleksandar

Voćne sadnice šljive sorte “Čačanska rodna” je poreklom iz Srbije. Zbog velikog potencijala rodnosti obavezna je jaka rezidba. Cveta srednje rano, istovremeno sa sortama Čačanska rana i Čačanska lepotica. Samooplodna je sorta. Sorta je izuzetno rodnog potencijala. Plod je sitan do srednje krupan, jajolikog je oblika. Kožica ploda je tanka, čvrsta, plava. Meso ploda je čvrsto, žute boje, vrlo sočno, slatkokiselog ukusa i aromatično.Od svih sorti sljiva Cacanska rodna sadrzi najvise secera u sebi i zbog toga je dobra za rakiju,slatko,dzem,pekmez a lepa je i za jelo. Koštica je sitna i odvaja se od mesa. Dozreva krajem avgusta i početkom septembra. Plodovi dobro podnose transport. Dosta je otporna na prolećne mrazeve.

Nema na zalihama

Opis

Stablo je srednjebujno. Krošnja je srednje gustine, piramidalna do široko piramidalna pod teretom plodova. Skeletne grane, kod nepravilnog formiranja krune, imaju oštar ugao, zbog čega se lako očenjuju, ali su vrlo elastične i retko se lome pod teretom plodova. Dobro su garnirane rodnim pupoljcima. Rađa na jednogodišnjim grančicama. Zbog velikog potencijala rodnosti obavezna je jaka rezidba. U cvetnom pupoljku ima prosečno 2,1 cvetova. List je srednje krupnoće, svetlozelene boje kod stabala u dobroj kondiciji, ali sitan do vrlo sitan kod stabala sa obilnim rodom. Na ovim stablima na rodnim grančicama često se formiraju samo rodni pupoljci tako da nema lišća ili je vrlo sitno. Oblika je jajastog sa šiljatim vrhom. Peteljka je srednje dužine, tanka, sa žlezdama pri osnovi lista. Cvet je srednje krupan, bele boje. Cveta srednje rano istovremeno sa Čačanskom ranom, Čačanskom lepoticom i dr. Samooplodna je, zameće i do 40% plodova. Sorta izuzetnog rodnog potencijala, koji dolazi do izražaja pri primeni kompletne agro i pomotehnike. Ako se one ne sprovode dolazi do alternativne rodnosti, lomljenja i ogolevanja grana, a plodovi ostaju sitni i slabijeg kvaliteta. Dosta je osetljiva prema prouzrokovaču plamenjače (Polystigma rubrum Pers.) i rđe šljive (Puccinia pruni spinosae Diet.), a srednje osetljiva prema virusu šarke šljive (Plum pox virus). Na lišću se ispoljavaju jasni simptomi. Plodovi ranije sazrevaju i opadaju, ali se ne deformišu. Sa sejancem dženarike ispoljava odličnu kompatibilnost.

Plod je sitan do srednje krupan (26,4 g, može dostići i preko 40 g), jajastog oblika. Dimenzije: visina – 45,0 mm, širina – 37,0 mm i debljina – 36,5 mm. Pokožica je tanka, čvrsta, plava, sa obilnim pepeljkom, a na stablima sa obilnim rodom, crvenkasto plava. Meso je čvrsto, žuto, vrlo sočno, slatko-nakiselo, aromatično. Sadrži 4,36% glukoze, 1,75% fruktoze, 4,35% saharoze, 19,6% rastvorljivih materija i 0,92% ukupnih kiselina. Sitna, izduženo jajasta, svetlobraon boje. Odvaja se od mesa. Dimenzije: visina – 24,0 mm, širina – 13,5 mm i debljina – 8,0 mm. Masa koštice je 1,22 g.

Sazreva krajem avgusta i početkom septembra, nekoliko dana pre Požegače. Plodovi dobro podnose transport.

Veoma je rodna sorta, pogodna za sušenje, preradu i svežu potrošnju. Daje veoma kvalitetnu suvu šljivu, ali zahteva redovnu i oštru rezidbu. Bez rezidbe rađa alternativno i daje sitne, nekvalitetne plodove. Uspeva u različitim ekološkim uslovima i ne zahteva oprašivače. Gaji se u mnogim Evropskim zemljama i na Novom Zelandu