Kalemljeni Lešnik – Tonda Đentile Romana


Cena: 799,99 rsd po sadnici.

  • Sadnice kalemljenog lešnika – tonda đentile romana, maloprodajna cena.
  • Isporuka sadnica na teritoriji cele Srbije.
  • Za veće količine pozovite za dogovor oko cene i transporta.
  • Za veće količine postoji dogovor oko uslužne sadnje

Za poručivanje telefonom pozovite: 063/821-24-12 Aleksandar

Sadnice lesnika Tonda Đentile Romana je srednje bujan do bujan. Ova sorta lešnika cveta srednje kasno i približno homogeno. Sadnice su otporna prema leskinoj grinji. Ova sorta spada u vrlo rodne sorte.

Plod jesrednje krupan do krupan (2,5-3g), okruglastog oblika. Zreli plodovi lako ispadaju iz ljuske. Ima visok randman (oko 45%) i zato spada u dosta česte sadnice lesnika u našim krajevima.

Lešnik Tonda Đentile Romana je pogodna za industrijsku preradu zbog mehanizovanog branja. Kod ove sorte lešnika jezgro je srednje krupnoće, kvalitetno i ukusno.

Vreme sazrevanja: Krajem avgusta

Nema na zalihama

Opis

Poreklo sorte je iz Italije. Jako dobro se uklapa u nase klimatsko područije, zahvalna sorta za gajenje, veoma tražena sorta, okrulastog oblika. Ove sorte lešnika odlikuje visoka bujnost, dobar prijem kalema i odličan rast. Za buduće voćare – proizvođače potrebno je napomenuti da sorta spada u grupu visoko rodnih sorti, da kasno cveta i da je otporna na kasne prolećne mrazeve.

Kada govorimo o plodu možemo izdvojiti par klučnih osobina: plod je visokog kvaliteta, loptstog oblika, ima tanku ljusku, lako ispada iz omotača, srednje veličine 2,5g do 2,8g.  Jezgro je jako kvalitetne strukture, nakon pečenja ne dolazi do potpunog odvanja kožice, veoma je tražena u konditorskoj industriji i dobrih organoleptičkih osobina ((ukus, miris…).  Randman jezgra je 46%, svetlo braon boje, veličina jezgra 1,2g Sazreva krajem avgusta meseca, odličan je oprašivač za razne sorte.