Kalemljeni dren – Kazanlak


Cena: 1.499,99 rsd po sadnici.

  • Sadnice kalemljenog drena – kazalak, maloprodajna cena.
  • Isporuka sadnica na teritoriji cele Srbije.
  • Za veće količine pozovite za dogovor oko cene i transporta.
  • Za veće količine postoji dogovor oko uslužne sadnje

Za poručivanje telefonom pozovite: 063/821-24-12 Aleksandar

Jako otporna i dekorativna sorta drena koja raste u vidu bujnog drveta visine 6-8m. Božanstven u cvetu još lepši u plodu. Kalemljene sorte drena su sve češće u upotrebi jer su bujnijeg i snažnijeg rasta u odnosu na osnovnu sortu i daju znatno veće količine krupnih plodova. Plod je duguljast dužine 3-3,5cm jako kiseo dok ne sazri. Sazreva tokom avgusta kada dobija jako tamnu crvenu boju i bukvano sam otpada u šaku. Upotreba ploda je višestruka kao i kod domaćeg drena. Kalemljeni dren Kazanlak nije zahtevan u izboru zemljišta, podnosi loše klimatske uslove i veoma je otporan na bolesti. Voli sunčana i polusenovita mesta.

Nema na zalihama

Opis

Drugi narodni nazivi drena su: bila svibovina, drenak, drenić, drenka, drenovina, drenj, drijen, drijenak, drinika, drin, drinovina, drnjulić, žuti drenak, kuroslipnik, rumeni dren, tvrdi dren, crveni drenak. Plod drena se naziva i drenka, drenjka, drenjula.

Kora stabla je sivkasta do sivo-žuta, ispucala, grane rastu naspramno. Listovi su jajasti ili jajasto-eliptični, bez nazubljenja, zašiljeni, dugi 6-10cm, blago zakrivljeni i imaju karakteristične jake žile (po četiri sa obe strane lista). Drvo je veoma velike gustine i za razliku od većine ostalih drvenastih biljaka, ne pluta na vodi. Zbog velike gustine je veoma čvrsto, te se od davnina koristi za izradu držalica za alatke, delova za mašine i sl.

Cveta pre listanja, od februara do aprila (u zavisnosti od godine), a u blagim zimama čak i u decembru. Cvetovi su žuti, u štitastim skupinama od 10-25 komada, pravilni su i četvoročlani. Plod je koštunica, zvana drenjina ili drenjak, ovalnog oblika i crvene boje (kao mala šljiva), a unutar mesnatog omotača ima duguljastu košticu. Dok je nezreo, veoma je kiseo, a zreo je tek kad mu boja postane tamno-crvena i kad na dodir otpadne sa drveta. Tada je sadržaj šećera u plodu veliki i veoma je ukusan za jelo.

Plod se može jesti svež, a može se i sušiti (zbog spremanja čaja). Od njega se pravi ukusna marmelada, slatko, kompot ili sok, a u Srbiji, Albaniji i Bosni i Hercegovini, posebno u Drvaru se od drena pravi rakija. U Azerbejdžanu i Jermeniji se od njega dobija votka, dok se u Turskoj i Iranu jede sa solju preko leta ili se od njega pravi hladan napitak (u Bosni takođe), koji se zove šerbe.U Ukrajini se gaje hibridi čiji plod raste do 4cm dužine.Biljka se zbog svog cvetanja na kraju zime često koristi kao ukrasna biljka u vrtovima.Opore (tanini) i poliuronske (pektini) materije povoljno deluju na sluznicu creva, zbog čega se sok, pekmez, čaj i drugi proizvodi spravljeni od zrelih drenjina daju kao lek za lečenje dijareje i drugih oboljenja organa za varenje. Sličnog je dejstva i kora. Prave se i slatko, kompot i džem