Domaća smokva ( Petrovača )


Cena: 499,99 rsd po sadnici.

  • Sadnice domaće smokve ( petrovače ), maloprodajna cena.
  • Isporuka sadnica na teritoriji cele Srbije.
  • Za veće količine pozovite za dogovor oko cene i transporta.
  • Za veće količine postoji dogovor oko uslužne sadnje

Za poručivanje telefonom pozovite: 063/821-24-12 Aleksandar

Smokva Petrovača spada u krupnije i ranije sorte, rađa dva puta godišnje, krajem juna i početkom septembra. Plodovi su bele boje, sočnog mesa i kožice koja se lako ljušti. Prvi rod je krupniji i obilniji od drugog.

Mladi izdanci smokve osetljivi su na niske temperature. Na našim prostorima najbolje uspeva ispod nadstrešnica i terase ili pored kuća koje se greju, zaklonjena od direktnih udara vetrova. Odlično uspeva i u većim saksijama.

Nema na zalihama

Opis

Petrovača je i najranija sorta smokve. Stablo je vrlo bujno, okruglog oblika, vrlo obilno i redovito rađa. List je srednje veličine, većinom petorodelni. Prvi rod bude krupan, kožica se lako ljušti, meso je belo i vrlo sočno, služi za svežu upotrebu. Drugi rod srednje velik, kožica se lako ljušti, meso je belo i jako slatko, služi za svežu upotrebu. Prvi rod zri između 25.-30.6, a drugi rod od 30.7. do 10.9. Prema pronađenim fosilnim ostacima, zaključeno je da se smokva uzgajala mnogo pre pšenice i ječma i time predstavlja prvi primer organizovane poljoprivredne proizvodnje. Potiče iz Male Azije, između istočne Turske i severne Indije. Životni vek stabla kreće se od 50 do 70 godina.