Nar


Cena: 799,99 rsd po sadnici.

  • Sadnice nara, maloprodajna cena.
  • Isporuka sadnica na teritoriji cele Srbije.
  • Za veće količine pozovite za dogovor oko cene i transporta.
  • Za veće količine postoji dogovor oko uslužne sadnje

Za poručivanje telefonom pozovite: 063/821-24-12 Aleksandar

Nar je biljka koja se na našim prostorima uzgaja kao dekorativna biljka, ali i zbog svojih ukusnih i izuzetno zdravih plodova. Cveta obilno, jarko narandžastim cvetovima, tokom dužeg vremenskog perioda u toku proleća. Plodovi su jarko crvene kore, ispunjeni velikim brojem semenki okruženi sočnim plodnim mesom.

Možete ga gajiti u Srbiji ai treba imati u vidu da temperature niže od -15 C mogu oštetiti biljku.

Plod nara nazivaju još i rajskim voćem, a to nije slučajno, njegov sok pomaže apsorpciji slobodnih radikala u organizmu. Blagotvorno dejstvo plodova ove biljke naučno je dokazano. Konzumacija Nara jača imuni sistem, reguliše metabolizam, normalizuje krvni pritisak, štiti od srčanih oboljenje i suzbija alergije.

Možete ga konzumirati u svežem stanju ili praviti sok od njega.

Nema na zalihama

Opis

Istorija nara bogata je kao i njegovi plodovi semenkama. Već u starom Egiptu smatran je za simbolom ljubavi i plodnosti. Zbog prekrasnih crvenih cvetova u zemljama toplog podneblja mnogo se uzgaja kao ukrasni grm. Gajio se još u praistorijskoj epohi. U Starom zavetu spominje se pod imenom Rimon, odakle potiče arapski naziv Ruman. Homer u Odiseji govori o naru kao drvetu „kralja dei Feaci, čiji plodovi svojom lepotom nisu davali mira frizijskom kralju Tantalu“.

Nar je jedan od najzanimljivijih egzotičnih plodova. Kožasta, žutocrvena ljuska obavija veliki broj semenki okruženi mesnatim, sočnim plodnim mesom. Osim ukusnih plodova nar ima vrlo lepe cvetove. Plod ima veliku hranljivu i dijetetsku vrednost. Upotrebljava se i u industriji sokova i likera. Nar se može gajiti i u kontinentalnim oblastima, ali je zrenje plodova otežano jer u to vreme treba da vladaju visoke temperature. Temperature niže od -15C mogu da naštete biljci.